Cetatea Râşnov, cea mai vizitată din Braşov se va închide din toamnă pentru lucrări de reabilitare

Cetatea Râşnov,
cea mai vizitată din Braşov se va închide din toamnă pentru lucrări de
reabilitare

Cetatea Râşnov va fi reabilitată cu fonduri europene. FOTOSimona Suciu

Finaţarea este 16 milioane de lei, iar cu aceşti bani se vor consolida zidurile, se vor reconstrui turnurile de apărare şi două căsuţe, dar se vor amenaja şi muzee, ateliere meşteşugăreşti şi o zonă de spectacole.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cetatea Râşnov a primit o finanţare de 16 milioane de lei, fonduri europene pentru reabilitatre. La licitaţia s-au înscris mai multe firme, iar Primăria trebuie să aleagă câştigătorul. Dacă nu  vor exista contestaţii lucrările vor începe în septembrie şi vot dura doi ani. Cu banii europeni se vor face consolidările necesare, dar se vor reconstrui turnurile şi două căsuţe. Zidurile de apărarea vor fie le refăcute pentru a atăta exact ca acum câteva secole.Tot la Râşnov se vor reface şi instalaţiile la utităţi, se vor amenaja două muzee, ateliere meşteşugăreşti, o zonă de spectacole şi un centru de informare pentru turişti. Lucrările vor dura doi ani. 

Cetatea Râşnov este una dintre vedetele Braşovului. În fiecare an atrage tot mai mulţi turişti. Anul trecut 450.000 de vizitatori plătitori de bilet i-au trecut pragul,. Centrul istoric al Râşnovului este locul de plecare spre cetate fie alegeţi creamaliera, fie că vreţi să mergeţi de jos a devenit pietonal. Turiştii se pot relaxa exact ca în marile oraşe europene şi pot admira cetatea fără să mai fie deranjaţi de maşini. În cetate sunt străjeri îmbrăcaţi în haine de epocă, iar aceştia le povestesc turiştilor istoria fortificaţiei. Intrarea la Cetatea Râşnov costă 10 lei. 

Cetatea Râşnov datează de 1335, când a reuşit să rămână în picioare în timpul unei invazii a tătarilor. Cu ziduri puternice de peste doi metri grosime, cetatea a rezistat tuturor asalturilor şi a salvat viaţa oamenilor care s-au adăpostit aici. Este unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. În cetate s-au filmat mai multe pelicule celebre printre care „Dacii“ (1966) şi „Nemuritorii“ (1974) ale lui Sergiu Nicolaescu. În toamna lui 2014, cetatea a devenit din nou platou de filmare pentru pelicula americană „Vlad The Impaler” (Vlad Ţepeş: Imperiul sângelui).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: