Cetatea Braşovului a ajuns subiect de anchetă DNA. Aro Palace vrea 3,3 milioane de euro pe ea deşi a luat-o gratis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetăţuia este unul dintre simbolurile oraşului. FOTOSimona Suciu.
Cetăţuia este unul dintre simbolurile oraşului. FOTOSimona Suciu.

Cetatea Braşovului de pe dealul Straja, unul dintre simbolurile oraşului, a devenit motiv de controversă şi anchetă în ultimul an. După ce preţul a fost mult discutat, acum procurorii DNA verifică cât de legală este cedarea cetăţii de la proprietar la primărie.

Compania Aro Palace al cărei acţionar majoritar este SIF Transilvania a anunţat încă de anul trecut că vrea să vândă cetatea. Iniţial s-au cerut 5,2 milioane de euro, dar expertizele au arătat că preţul corect este de 3,3 milioane de euro. Primăria şi-a exercitat dreptul de preemţiune şi a oferit la schimb terenuri. Pe fir au intrat şi procurorii DNA care au cerut toate actele pentru a verifica legalitatea viitoarei tranzacţii. Ancheta este în curs, iar SIF Transilvania a anunţar că în 27 aprilie acţionariatul va decide trasferul proprietăţii la Primăria Braşov.

Cetatea a fost în patrimoniul ONT din 1982, iar aici a funcţionat un restaurant. În 1990 societatea s-a privatizar, iar din ea au rezultat două companii: Postăvaruul SA şi Poiana SA. Compania Postăvarul a intrat în posesia cetăţii alături de alte active, iar din 2000 şi-a schimbat numele în Aro Palace.  Documentele arată că cetatea a fost primită gratuit şi că actualul proprietar nu a dat pe ea niciun leu.

Investiţii în punerea în valoare a cetăţii

Până se rezolvă problemele juridice cetatea se tot degradează şi s-a rămas de izbelişte. Cărămida de pe ziduri se desprinde, iar o parte din ţigle au fost smulse la vijelia din ianuarie. Mai multe reflectoare care o iluminau pe timp de noapte au dispărut şi ele. Primul lucru pe care îl va face primăria este să refacă zidurile exterioare care s-au deteriorate mult în ultimii ani. Apoi, ediţii au în plan şi construirea unei cremaliere care să ducă turiştii la cetate.  În ultimii ani Primăria a mai investit bani în punerea în valoare a cetăţii. A tăiat peste 300 de arbori de pe Dealul Straja, pentru ca obiectivul turistic să fie vizibil din centrul oraşului. Aleile au fost pietruite, iar străduţele au fost lărgite, astfel încât, în cetate să aibă acces şi autocarele. În jurul Cetăţii există o promenadă, pentru ca turişti să se poată bucura de privelişte, iar în interior sunt amenajate trei locuri speciale pentru admirarea şi fotografierea oraşului.

Iniţial, pe dealul Schlossberg, cel pe care azi se află cetatea, s-a ridicat, în anul 1524, un turn de veghe, din piatră şi cărămidă, în formă de potcoavă. Acesta avea trei niveluri, dotate cu ambrazuri la nivelurile inferioare şi guri de păcură la nivelul superior. Nucleul a fost completat în perioada următoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn. În 1773 a funcţionat ca şi închisoare pentru prizonierii turci şi francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă aici era o secţie pentru cei cu simptomele bolii.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite