CET Braşov şi INAR Braşov, pe lista neagră a Băncii Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unui raport al Băncii Mondiale, cele două societăţi braşovene sunt „de facto" în faliment, alături de alte mari companii de stat, care per total au produs datorii de 5,5% din PIB.

Printre cele mai mari companii considerate ca fiind „de facto" în faliment se numără RADET, CFR SA, Oltchim, CFR Marfă, Termoelectrica, Compania Naţională a Huilei, CET Iaşi, Electrocentrale Oradea, CET Braşov, dar şi INAR Braşov.

Aceste companii însumează 24% din numărul total de 413.859 angajaţi din companiile de stat. Acestea au acumulat 60% din valoarea totală a arieratelor şi primesc de la stat 18% din totalul subvenţiilor.

În aceste condiţii, aproape 100.000 de persoane ar rămâne fără loc de muncă dacă întreprinderile respective ar intra în faliment. Potrivit studiului Băncii Mondiale, fiecare angajat din sectorul privat a produs anul trecut, în medie, un profit brut de 370 de lei, în timp ce în companiile de stat au fost înregistrate pierderi de 7.000 lei la nivel local şi, respectiv, 22.000 lei la nivel central pe fiecare angajat.

Cei mai "profitabili" angajaţi de la stat sunt cei ai Electrica, unde raportul profit per angajat a ajuns anul trecut la 599.700 lei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite