Ce să nu facem dacă vrem să trăim mult şi bine. Top 6 lucruri de evitat pentru o viaţă lungă şi liniştită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Speranţa de viaţă ţine şi de gene, dar mai ales de obiceiurile pe care le avem. De multe ori, ne scurtăm viaţa cu bună ştiinţă.

Nu cădeţi pradă viciilor care vă pot scurta viaţa şi cu 15 ani. „Fumatul, alcoolul în exces, dar şi o viaţă dezordonată în care pierdem nopţile şi o ţinem dintr-o petrecere în alta ne pot scurta semnificativ viaţa. Toate aceste vicii îşi pun amprenta asupra ficatului, sistemul cardio-vascular şi creierului. Persoanele care fumează şi beau în exces trăiesc cu cel puţin 15 ani mai puţin decât cele care nu au acest vicii. Puteţi bea, dar cu moderaţie, iar un pahar de vin pe zi este chiar benefic“, spune nutriţionistul Eva Iorţan.

Nu mâncaţi prea gras şi nici nu faceţi exces de mezeluri

Alimentaţia este crucială dacă vrem să trăim mai mult. „Mâncarea foarte grasă aduce cu sine multe probleme. Colesterolul creşte, se depune pe artere şi puteşi face un infarct sau un accident vascular cerebral înainte de 50 de ani. De asemenea consumul excesiv de mezeluri sau alte alimente procesate, dar şi de sucuri din comerţ poate avea efecte grave. Sunt pline de chimicale, practic ne otrăvim organismul. Este bine ca acest tip de produse să fie pe cât posibil eliminate sau consumate mai rar. Puteţi mânca o friptură de porc sau puţină slănină, dar nu o faceţi zilnic. Nu uitaţi să introduceţi în alimentaţie şi fructe şi legume pentru a echilibra balanţa“, mai spune nutriţionistul.

Nu pierdeţi nopţile

Somnul este foarte important pentru un organism sănătos. „ Ideal este să dormim 7-8 ore pe noapte. Nici prea puţin şi nici prea mult somn nu este bun. Este însă important să ne odihnim în fiecare noapte pentru ca organismul nostru să îşi încarce bateriile. Nu pierdeţi nopţi la rând pentru că ficatul şi creierul vor obosi, iar organismul nu mai funcţionează normal“, mai spune medicul.

Nu staţi cu zilele întinşi pe canapea

Sedentarismul este unul dintre cei mai mari duşmani ai organismului. „Persoanele sedentare care nu fac deloc mişcare şi preferă compania canapelei în fiecare zi ajung rareori să trăiască până la 70 de ani. Nu spun că trebuie să mergeţi la sală de trei ori pe săptămână, dar mişcarea este bine venită. Mergeţi pe jos, ieşiţi la plimbări în natură, faceţi drumeţii, fiţi activi. Vă veţi simţi mai bine, iar organismul vă va mulţumi“, mai spune nutriţiostul.

Nu trăiţi singuri

Toate studiile din ultimii 30 de ani arată că persoanele care au un partener de viaţă trăiesc mai mult în medie cu 10 ani. „Persoanele care au un partener sunt mai fericite, au un ţel în viaţă, au pentru ce să lupte. Persoanele singure sunt predispuse la depresie şi au tendinţa să nu se mai îngrijească. Singurătatea poate ucide încet, încet. De aceea este indicat să avem alături de noi un partener de viaţă“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Nu neglijaţi viaţa sexuală şi evitaţi stresul

Viaţa sexuală este extrem de importantă pentru o persoană fericită. „Sexul este benefic atât pentru organism, cât şi pentru creier. Ne dă energie, ne ajută să ne eliberăm de stres şi ne face să ne simţim mai fericiţi. Cuplurile care fac sex de cel puţin două ori pe săptămână sunt mai fericite. De asemenea stresul trebuie evitat. Dacă aveţi un loc de muncă stresant încercaţi când ajungeţi acasă să vă relaxaţi, să nu vă mai gândiţi la muncă“, mai spune psihologul.

Nu fiţi pesimişti

Persoanele pesimiste, care văd întotdeauna totul în negru trăiesc mai puţin. „Persoanele care se gândesc mereu la tot ce este mai rău, sunt pesimiste şi cred că nimic bun nu li se poate întâmpla lor, trăiesc într-un stres permanent, care în timp le afectează sănătatea. Persoanele optimiste, care gândesc pozitiv sunt mai relaxate, mai fericite şi automat mai sănătoase“, mai spune Ana Maria Ruşizan. 

Citeşte şi:

 Secretele longevităţii japonezilor. Ce mânâncă şi ce obiceiuri au oamenii cu cea mai mare speranţă de viaţă din lume

Cele mai bune 6 alimente pentru o viaţă lungă

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite