Centrul de vaccinare antirujeolică în cartierul Gârcini unde s-au înregistrat peste 100 de îmbolnăviri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul a fost deschis de Primăria Săcele împreună cu Direcţia de Sănătate Publică pentru a-i convinge pe oamenii din Gârcini, majoritatea de etnie romă, să îşi vaccineze copiii.

Primăria Municipalităţii Săcele a deschis un centru de vaccinare în cartierul Gârcini. Hotărârea a fost luată împreună cu Direcţia Publică de Sănătate Braşov (DSP) ca o măsură de prevenţie şi de ţinere sub control a epidemiei de rujeoală din acest cartier. De la începutul anului în municipiul Săcele s-au înregistrat 180 de cazuri de rujeolă, marea majoritate în această zonă.

Centrul de vaccinare este deschis la Şcoala Generală nr.5 şi constă în două cabinete şi o sală de aşteptare. Medicii de familie şi cei şcolari din municipiu sunt prezenţi prin rotaţie, de luni până vineri, între orele 9.00 – 14.00. DSP Braşov  pune la dispoziţie vaccinul antirujeolic. Mediatorii sanitari ai primăriei desfăşoară deja activităţi de informare în rândul populaţiei din zonă despre existenţa acestui centru. 

Braşovul se află în topul oraşelor unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de rujeolă în ultimul an, respectiv 792. La Braşov s-a înregistrat în octombrie şi primul deces din cauza bolii. O asistentă medicală de la Spitalul de Pediatrie a făcut rujeolă în luna septembrie, dar boala a dus la complicaţii grave, iar pacienta de 39 de ani a murit după ce a făcut meningoencefalită rujeolică.

Numărul de îmbolnăviri a crescut pentru că s-a dus o campanie împotriva vaccinării, în general, spun medicii.  La Braşov, aproape toţi copiii care s-au îmbolnăvit erau nevaccinaţi. Chiar dacă vaccinul are reacţii adverse, acestea sunt rare. În schimb, rujeola este una dintre cele mai contagioase boli şi poate determina manifestări clinice şi forme grave. Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică doar 70% dintre copiii din Braşov sunt vaccinaţi. Medicii le recomandă părinţilor să ducă copiii la medic la primele simptome.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care duce frecvent la complicaţii. Potrivit medicilor, din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite