Centru de Informare Turistică şi sediu pentru Juni lângă Poarta Şchei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul George Scripcaru a inaugurat marţi, 2 mai, noul sediu al Centrului de Informare Turistică şi noul sediu al Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, ambele aflate în clădirea recent reabilitată de municipalitate, pe strada Prundului nr. 1.

Primarul Braşovului spune că ambele funcţiuni – Centrul de Informare Turistică şi sediul Uniunii Junilor – au sens împreună în acelaşi spaţiu, iar municipalitatea nu putea da altă destinaţie clădirii, ]n contextul în care infrastructura turistică şi posibilitatea de a obţine informaţii au devenit o necesitate importantă pentru Braşov.

„În această clădire pe care am redat-o comunităţii am creat această facilitate pentru turişti, iar junii Braşovului îşi pot face cunoscute istoria, cultura şi tradiţiile, care sunt parte din cultura Braşovului, pentru că pe lângă sediul asociaţiei, aici va funcţiona şi un muzeu al junilor. Sper ca această clădire să fie cât mai bine utilizată, să aibă cât mai mulţi vizitatori şi să le fie utilă atât turiştilor, cât şi braşovenilor, cel puţin 50 sau 100 de ani de acum încolo. În perioada următoare vom extinde numărul funcţiunilor, pentru că intenţionăm să deschidem şi un birou pentru Poliţia Locală, iar la mansardă va fi sediul uneia dintre organizaţiile active din domeniul civic, Asociaţia Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii”, a declarat primarul George Scripcaru.

Locaţia de pe strada Prundului este convenabilă şi pentru că se află mai aproape de Aleea Tiberiu Brediceanu, care oferă locuri de parcare special amenajate pentru autocare. Noul Centru de Informare Turistică se află la parterul clădirii şi le oferă turiştilor toate informaţiile necesare, începând de la hărţi şi informaţii despre obiective turistice şi până la numere de telefon ale unor instituţii sau informaţii despre cum trebuie să procedeze în situaţii de necesitate, cum ar fi pierderea bagajelor sau a documentelor.

„Majoritatea materialelor tipărite pe care le va oferi centrul sunt disponibile în principalele limbi de circulaţie internaţională, inclusiv maghiară şi japoneză, şi au fost concepute în cadrul unor proiecte cu fonduri nerambursabile, cu sprijinul unor istorici. Dincolo de aceste materiale, colegii noştri din Primăria Braşov, care vor fi prezenţi aici, vor putea oferi toate informaţiile de care un turist are nevoie”, a mai precizat primarul.

În plus, centrul va oferi şi informaţii despre zona Braşovului, promovând obiectivele turistice, evenimentele şi tradiţiile din localităţile din jur.

Centrul de Informare Turistică de pe strada Prundului nr 1 este al doilea deschis în ultima perioadă de municipalitate, după cel din Poiana Braşov, şi va funcţiona zilnic între orele 10.00 şi 17.00, de luni până vineri. Pentru început, centrul va fi deservit de un angajat al Primăriei, însă pentru perioada cu flux mare de turişti, municipalitatea va căuta o soluţie astfel încât să îi asigure funcţionarea şi în zilele de weekend. Municipalitatea a montat deja şi şapte indicatoare care să îi direcţioneze pe turişti către noul centru.

Junii au sediu modern şi spaţiu pentru muzeu

Cât priveşte sediul Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, care ocupă întregul etaj I al clădirii, acesta oferă în sfârşit o locaţie cu adevărat reprezentativă pentru juni, şi îi aduce mai aproape de braşoveni şi turişti deopotrivă.

„Uniunea Junilor este înfiinţată doar din 2011 şi încă nu toate grupurile sunt membre de drept, dar sperăm să ajungem şi în acel punct. A fost o luptă destul de grea, pentru că spaţii în Braşov nu prea mai sunt iar cererea este foarte mare, însă cu ajutorul domnului primar şi al Consiliului Local am reuşit. Există tot felul de activităţi specifice celor şapte grupuri de juni şi Uniunii, activităţi care trebuie să se desfăşoare, iar acest sediu ne oferă şi posibilitatea organizării de colocvii, întâlniri şi expoziţii care ne oferă vizibilitate şi ne aduc mai aproape de publicul larg”, a declarat Vasile Bideţ, preşedintele Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi. Grupurile de juni au amenajat deja o expoziţie de fotografie şi pictură care doreşte să prezinte portul şi tradiţiile junilor, şi doresc să extindă numărul colecţiei de obiecte permanente.

Clădirea de pe Prundului 1 a fost cumpărată în 1925 de Casa Centrală a Asigurărilor Sociale, actualul proprietar fiind Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), succesorul instituţional al CCAS.

Începând cu anul 2009, Primăria Braşov a iniţiat demersurile pentru a prelua administrarea clădirii. Prin Convenţia din data de 04.10.2011, semnată între C.N.A.S. şi Primăria Municipiului Braşov, imobilul a fost dat spre administrare Primăriei Braşov. La începutul lunii aprilie 2016, lucrările de reparaţie a clădirii au fost încheiate, după aproape un an de execuţie efectivă.

Acestea au inclus repararea acoperişului, reparaţii interioare (tencuieli şi zugrăveli interioare, montare pardoseli, reparaţii tâmplărie lemn, înlocuire instalaţie sanitară şi obiecte sanitare, înlocuire instalaţie electrică, înlocuire instalaţie termică şi montarea a trei centrale termice), Reabilitare faţadă (curăţire, tencuieli, zugrăveli). Valoarea totală a lucrărilor a fost de 683.632 de lei, inclusiv TVA, bani plătiţi din bugetul local. Executantul lucrărilor a fost  SC RIAL SRL.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite