Centru de chirurgie cardiovasculară ultraperformant, deschis la Braşov. Dr. Victor Costache: „Aceste intervenţii nu se mai fac în afara Bucureştiului“

Centru de chirurgie cardiovasculară ultraperformant, deschis la Braşov. Dr. Victor Costache: „Aceste intervenţii nu se mai fac în afara Bucureştiului“

Centru de chirurgie cardiovasculară la Spitalul Sf. Constantin din Braşov Sursa foto TeoHealth

Un centru de chirurgie cardiovasculară din cadrul Spitalului Sf. Constantin a fost inaugurat la Braşov. Acesta este coordonat de fostul ministru al Sănătăţii, dr. Victor Costache.

Spitalul Sf. Constantin din Braşov a inaugurat Centrul de chirurgie cardiovasculară coordonat de conf. Univ. Dr. Victor Costache, fostul ministru al Sănătăţii, medic primar chirurgie cardiovasculară, doctor în ştiinţe medicale.

Echipa operatorie are o vastă experienţă în chirurgia cardiovasculară şi toracică şi este coordonată de conf. Univ. Dr. Victor Costache, fiind compusă din dr. Felix Farcaş - medic specialist chirurgie cardiovasculară şi chirurgie vasculară, dr. Anca Chitic - medic specialist chirurgie vasculară, dr. Cristina Pitiş - medic primar cardiologie, asistente instrumentar Orsolya Kovacs, Bianca Muntean, Mădălina Şerb şi asistenţi circulaţie extracorporeală Sebastian Oană şi Marius Ciorbea. Anestezia este asigurată de echipa ATI coordonată de dr. Mihai Chiloflischi, medic şef secţie ATI.

Noua echipă, având cel mai mare număr de astfel de intervenţii minim invazive, fără deschiderea sternului, efectuate din ţară, se alătură astfel echipei medicale a Spitalului Sf. Constantin din Braşov, întregind paleta de performanţă. 

„Am inaugurat noul centru cu mai multe urgenţe cardiovasculare majore, dintre care trei au fost rezolvate prin tehnici inovative, trei premiere pentru medicina braşoveană: protezare valvulară aortică si minim-invazivă, video-asistată precum şi plastie de valvă mitrală endoscopică. 

Aceste intervenţii nu se mai fac în afara Bucureştiului şi au ca mare avantaj pentru pacient faptul că sternul nu mai este deschis pentru operaţie, ci intervenţia se realizează printr-o incizie minimă în spaţiul intercostal. Aceasta face ca recuperarea să fie foarte rapidă, pacienţii fiind externaţi după 3-4 zile de spitalizare (comparativ cu 10-12 zile prin sternotomie). 

De asemenea reinserţia în viaţa activă şi viaţa socială este practic imediată, se evită perioada de convalescenţă care ar fi fost de 4 până la 6 luni după o intervenţie clasică. Chiar şi la nivel mondial sunt foarte puţine centre care realizează astfel de intervenţii endoscopice. 

Paradoxal, aceste intervenţii noi le numim minim-invazive, dar sunt de o complexitate mult mai mare decât cele clasice, pentru că practic trebuie să reuşeşti să faci aceeaşi reconstrucţie pe care ai face-o printr-o deschizătură mare, printr-o incizie de 4 cm“, a declarat dr. Costache.

Printre primele intervenţii chirurgicale efectuate s-au aflat şi trei premiere pentru medicina braşoveană: plastie de valvă mitrală endoscopică, protezare valvulară aortică minim-invazivă video-asistată şi protezare valvulară mitrală minim-invazivă, în cazul unor pacienţi diagnosticaţi cu boli ale valvelor mitrale şi aortice. Toate cele trei intervenţii de care au beneficiat primii pacienţi ai Centrului de la Braşov au fost urgenţe, tehnicile chirurgicale utilizate de noua echipă reprezentând alternative minim-invazive pentru operaţii cu sternul deschis. 

Centru integrat, ultramodern, pentru boli cardiovasculare

România se află pe locul întâi în Europa la rata mortalităţii prin boli cardiovasculare. Acest lucru se datorează lipsei unui număr suficient de centre de boli cardiovasculare. Plecând de la aceste realităţi conducerea Spitalului Sf. Constantin a solicitat echipei dr. Costache să organizeze şi să coordoneze o nouă secţie de chirurgie cardiovasculară în Braşov. 

Odată cu venirea noii echipe de chirurgie cardiovasculară, Spitalul Sfântul Constantin devine unul din cele mai importante centre pentru tratamentul complet al bolilor cardiovasculare din România, dedicând atât investiţii în dezvoltare, cât şi 22 de medici chirurgi, cardiologi şi anestezişti acestui proiect.

„Echipa noastră realizează toată gama de intervenţii cardiovasculare, iar ca platformă tehnică, Centrul de boli cardiovasculare al Spitalului Sfântul Constantin are în acest moment printre cele mai bune dotări din ţară, dispunând de două săli perfect dotate cu ultima generaţie de console de circulaţie extracorporeală, cell savere, baloane de contrapulsaţie, unităţi endoscopice pentru chirurgia cardiacă minim-invazivă şi inclusiv robotul daVinci care poate fi folosit şi în chirurgia cardiacă. 

Este foarte important că beneficiem de această investiţie aici la Spitalul Sf. Constantin pentru a putea face medicină de înaltă performanţă şi că acest spital ultramodern asigură toate circuitele şi dotările necesare, platforma tehnică modernă îmbinându-se perfect cu o echipă deosebit de experimentată, în completarea realizărilor cu care acest spital s-a poziţionat în topul medicinei româneşti în cei 9 ani de activitate”, a explicat dr. Victor Costache.

Intervenţii chirurgicale în condiţii de siguranţă: personalul şi pacienţii testaţi pentru Covid-19

Spitalul Sf. Constantin, spital non-Covid, a implementat cu rigurozitate în această perioadă măsuri pentru a asigura desfăşurarea activităţii medicale în condiţii de maximă siguranţă. De curând a fost inaugurat un laborator de biologie moleculară în cadrul căruia se lucrează teste RT PCR SARS-COV-2. Personalul Constantin a fost testat şi este testat periodic, rezultatele fiind negative, de asemenea se efectuează permanent testarea pacienţilor pre-operator, precum şi testarea la solicitarea altor instituţii medicale şi autorităţi, conform prevederilor şi criteriilor legale. Acest demers se adaugă setului de reguli impuse în spital încă de la începutul pandemiei, vizând reorganizarea circuitelor, triajul epidemiologic, igienizarea şi dezinfecţia, echipamentele de protecţie. 

Spitalul Sf. Constantin, spital multidisciplinar, inaugurat în 10 martie 2011, s-a extins în luna iulie 2019 într-o nouă locaţie din Braşov: Calea Bucureşti nr. 318.

Spitalul cuprinde secţii cu saloane pentru spitalizare continuă şi de zi, acoperind 13 specialităţi chirurgicale şi 3 specialităţi medicale, în cele două ambulatorii de specialitate fiind oferite servicii medicale pentru 29 de specialităţi.

În prezent, spitalul are o capacitate de 150 paturi, este dotat cu aparatură de ultimă generaţie şi cu 6 săli de operaţie la standarde internaţionale, o secţie de anestezie şi terapie intensivă cu 18 paturi ATI (din care unul pediatric), laborator de analize medicale acreditat RENAR, laborator Radiologie-Imagistică medicală, laborator angiografie/ cateterism cardiac, compartiment endoscopie digestivă, compartiment litotriţie, unitate de transfuzie sanguină, farmacie cu circuit închis şi farmacie cu circuit deschis.

Aici au fost internaţi peste 73.000 de pacienţi, au fost efectuate mai mult de 350.000 de servicii în regim ambulatoriu şi peste 18.000 de intervenţii chirurgicale. Spitalul privat a reuşit să se poziţioneze în topul medicinei româneşti prin intervenţiile chirurgicale complexe efectuate (multe din ele în premieră judeţeană sau chiar naţională), prin echipa medicală multidisciplinară şi prin recunoaşterea la nivel internaţional a standardelor de igienă spitalicească implementate: „Cel mai curat spital din Europa”, distincţie acordată în 2013 de OMS şi reconfirmată prin audit în 2018.

Pe aceeaşi temă: 

Chirurg: „Într-o stare de urgenţă, aceeaşi boală presupune riscuri vitale“. Urgenţe în chirurgia vasculară

Conf. dr. Cătălin Constantin Badiu: „Procedura endoscopică de tratare a valvei mitrale are un beneficiu real şi semnificativ pentru pacient“

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: