Centru de afaceri, o investiţie de 50 de milioane de lei, de peste un an în conservare. Primăria plăteşte acum 44.000 de lei pentru paza construcţiei

Centru de afaceri, o investiţie de 50
de milioane de lei, de peste un an în conservare. Primăria plăteşte acum
44.000 de lei pentru paza construcţiei

Doar 35% dintre lucrările necesare au fost efectuate pe primul constructor. FOTORudolf Fekete.

Lucrările au fost abandonate de constructor, iar Primăria a organizat o nouă licitaţie. Până la reluarea şantierului, va plăti pentru lucrările de pază 44.513 de lei pentru o perioadă de trei luni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contractul pentru realizarea centrului a fost semnat iniţial în 2014 cu firma Integral SA din Buzău care a oferit un preţ de 49,967 milioane de lei. Jumătate din bani trebuiau să vină de la Uniunea Europeană, iar jumătate de la Primăria Braşov. Desemnarea constructorului nu a fost deloc una uşoară. Licitaţia a fost contestată de mai multe ori, s-a ajuns în instanţă şi a durat un an până când Curtea de Apel Braşov a dat dreptate primăriei. Lucrările au început în 2015, dar s-au oprit un an mai târziu când firma din Buzău a abandonat investiţia.

În luna februarie 2016, când contractul cu constructorul iniţial a fost reziliat, lucrările la CATTIA erau efectuate în proporţie de 35%. Licitaţia pentru finalizarea Centrului de Afaceri a fost reluată la finele anului trecut. Au fost depusă 12 oferte de la firme sau asocierei de companii şi toate au trecut de evaluările tehnice. Urmează acum să se analizeze cu atenţie partea financiară deoarece autorităţile nu vor să mai păţească ce au păţit cu primul constructor. Până la reluarea şantierului, cu speranţa că licitaţia nu va fi din nou contestată Primăria plăteşte44.513 de lei pentru o perioadă de trei luni. Dacă lucrările vor începe mai repede, Primăria are dreptul să rezilieze contractual de pază.

Primăria va plăti finalizarea centrului deoarece banii europeni s-au pierdut

Lucrările care urmează să fie făcute sunt estimate la 29,232 milioane lei. Iniţial, Primăria Braşov a obţinut o cofinanţare de 50% a proiectului, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Contractul cu firma care a început lucrările a fost sistat, ceea ce a prelungit termenul de finalizare peste cel de accesare a fondurilor europene, astfel că Primăria este nevoită să finanţeze integral restul de lucrări.

Termenul maxim stabilit pentru finalizarea lucrărilor este 31 iulie 2018, dar municipalitatea speră ca noul centru să fie gata până la finele lui 2017. Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic şi Incubator de Afaceri (CATTIA) va fi o clădire cu demisol, parter şi un etaj. Centrul va oferi antreprenorilor o sală de conferinţe, un amfiteatru, centru de informare şi documentare, spaţii expoziţionale, un restaurant tip cantină şi diverse săli de şedinţă. Conform proiectului, în exteriorul Centrului de Afaceri se va amenaja un parc multifuncţional tematic, de agrement, cu funcţiuni pentru experimente în domeniul energiei durabile. În acest parc se vor desfăşura şi activităţi de cercetare, susţinute de doctoranzii Universităţii „Transilvania“, dar şi evenimente expoziţionale.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările