Cel mai mic oraş din Braşov. Cum a ajuns Predealul de la o simplă comună la o staţiune care atrage sute de mii de turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Predealul este astăzi cel mai mic oraş din judeţul Braşov. Are doar 4496 de locuitori potrivit ultimul recensământ, dar este o mare atracţie turistică atât iarna cât şi vara.

Oraşul Predeal este situat la 1060 de metri altitudine într-un decor montan superb. Este deliminat de trei masive montane: Postăvarul. Piatra Mare şi Bucegi. Datorită poziţiei strategice, a fost localitate de frontier a Imperiului Austros-Ungar, iar clădirea unde a fost postul de grăniceri există şi azi.

Predealul a fost mulţi ani comună şi a aparţinut de Prahova. În 1950 a devenit parte din oraşul regional Braşov, denumit Stalin începând cu anul 1960. A devenit oraş cu acte în regulă în 1968 şi i-au fost arondate şi satele Pârâul Rece, Timişu de Sus şi Timişu de Jos. Comuniştii au văzut imediat potenţialul turistic al Predealului şi au investit masiv aici. Nicolae Ceauşescu a iubit această zonă şi chiar a avut aici una dintre cele mai frumoase vile de protocol, acum proprietate privată, evaluată la peste 300.000 de euro.

Ce puteţi vedea la Predeal

Staţiunea este recunoscută mai ales pentru sporturile de iarnă. Are 12 pârtii de schi, dotate cu instalaţii de transport pe cablu care funcţionează şi în nocturnă. Pârtiile au diferite grade de dificultate, astfel că  la Predeal pot face sport atât schiorii avansaţi, cât şi începătorii. Mulţi turişti aleg Predealul atât pentru frumuseţea lui, dar şi pentru că este cu 20% mai ieftin decât Poiana Braşov.

image

Tot la Predeal amatorii de istorie pot vedea şi cimitirul legionar, situat chiar în spatele Mănăstirii, dar şi vila mareşalului Antonescu, aflată în zona Cioplea. În cimiturul din Predeal, devenit atracţie turistică după 1990, sunt înmormântaţi 80 de fruntaşi legionar care au fost executaţi în 22 septembrie 1939 în capitală.

O altă atracţie turistică este Mănăstirea Predeal. Este o mănăstire ordoxă  de maici, ce datează încă de la 1744, dar nu este la fel de cunoscută ca şi lăcaşurile de cult de pe Valea Prahovei. Hramul mănăstirii este Sfântul Nicolae.

Turism medical

Aerul curat din Predeal şi faptul că aici presiunea atmosferică este scăzută au transformat staţiunea şi într-o atracţie pentru oamenii care au nevoie de refacere psihică. Potrivit specialiştilor aerul de la Predeal nu are praf şi nici alţi alergeni, este bogat în ozon , iar atmosfera este ionizată. Staţiunea este recomandă celor care au nevoie de tratament pentru neuroastenie, celor care suferă de stres cronic, dar şi celor care au sistemul imunitar slăbit şi au nevoie de refacere. În plus aerul din Predeal este recomandat şi pentru afecţiunile endocrine şi tulburările de creştere ale copiilor. Aici există şi un sanatoriu de stat unde se tratează tulburările psihice.

Cabana Trei Brazi, relaxare la altitudine

Una dintre cele mai frumoase cabane din România este Cabana Trei Brazi. Este amplasată la poalele masivului Postăvaru, la peste 1.000 de metri altitudine. Turiştii care vin aici se vor bucura din plin de aerul curat şi persajele spectaculoase ale muntelui. Pe lângă locaţia superbă, aflată chiar la intrarea în Predeal, turiştii se pot delecta la cabană cu preparate tradiţionale româneşti. În apropiere, turiştii pot lua lecţii de echitaţie, se pot plimba cu bicicleta şi pot participa la şedinţe de vânătoare. La Cabană se poate ajunge cu maşina atât iarna cât şi vara.

Predeal

La Predeal se face şi cel mai modern centru SPA din România

Centrul va cuprinde mai multe spaţii de relaxare, saune, băi de aburi, grotă de gheaţă, piscine, aqua parc, terenuri de squash, solar, săli de fitness, spinning, cardio şi aerobic. Totodată, la centrul SPA de la Predeal vor fi disponibile şi tot felul de tipuri de saune, cum ar fi saună cu infraroşu, americană sau normală. Aquaparc-ul care se va amenaja în centrul SPA de la Predeal se va compune din trei piscine circulare cu dimensiuni si adâncimi diferite în care se vor instala tobogane. Centrul se contruieşte în zona Cioplea.

„Aveam mare nevoie de un astfel de centru de divertisment, pentru ca turiştii să petreacă cât mai multe zile în Predeal, iar aici le vom oferi tuturor oportunităţi pentru distracţie, dar şi pentru a face mişcare. Ne dorim ca acest oraş să fie resuscitat la nivelul unei staţiuni moderne cu pretenţii, prin implementarea unor astfel de proiecte de dezvoltare“, a precizat primarul Predealului, Liviu Cocoş.

Pe aceeaşi temă:

Recordurile celui mai mic oraş din România: Băile Tuşnad – cel mai curat aer şi cea mai mare mofetă din lume

Cele mai mici oraşe din România. Nucet, oraşul cu trei străzi, mărginit de o plantaţie de nuci

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite