Cele mai ciudate superstiţii la români. De ce credem în farmece, deochi şi în ziua de 13 - explicaţiile psihologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua de marţi 13 este spaima multyor români. FOTOlisacomputer.eu
Ziua de marţi 13 este spaima multyor români. FOTOlisacomputer.eu

Românii sunt superstiţioşi prin natura lor. Suntem un popor care crede în farmece, deochi şi ne este teamă de aşa-zisele spirite rele. Psihologii sunt de părere să superstiţiile ţin de gradul de educaţie, dar şi folclorul românesc.

Oamenii de la ţară mai ales sunt cei care respectă superstiţiile legate de religie pentru că se tem de mânia lui Dumnezeu. Printre cele mai ciudate, dar şi cunoscute superstiţii se numără cele legate de sărbători. Să nu faci curat, să nu speli, să nu calci şi să nu te speli pe cap atunci când este o sărbătoare cu cruce roşie în calendar.

O altă supersitiţie este aceea că atunci când preotul îţi iese în cale îţi merge rău. O alta la fel de ciudată spune că femeia gravidă nu are voie să intre în biserică dacă vrea să fie sănătoasă. Alţii cred că dacă te uiţi noaptea în oglindă ţi se  poate apropia moartea pentru că poţi vedea imagini din altă lume. Ziua 13 este cunoscută de toată lumea ca fijnd una cu ghinion şi dacă mai pică şi marţea, îi face pe unii oameni să nu mai iasă din casă.

„Aceste superstiţii care au legătură cu religia se respectă mai ales la ţară, unde oamenii sunt extreme de evlavioşi şi cred cu tărie în puterea necuratului. Cea cu preotul este absolut stupidă, la fel cum este cea şi cu coşarul care se spune că aduce noroc. De ce preot saiu coşar nimeni nu ştie, ţine de folclor. Aşa poate să ne iasă în cale şi instalatorul sau brutarul,. Dar asta nu înseamnă că vom avea o zi proastă.  La fel şi cu ziua 13. Dacă cumva am avut un mic ghinion sau nu ne-a mers bine odată şi s-a nimerit să fie 13, sumtem superstiţioşi pe viaţă. Avem tendinţa să ignorăm faptul că poate fi o simplă coincidenţi şi credem că totul se întâmplă cu un scop“, spune psihologul Alexandru Vasiliu.

Teama de sărăcie

Multe superstiţii la români ţin de nivelul de trai. Mulţi dintre noi le respectăm, facem mici gesturi pentru că oricum nu strică. Printre cele mai ciudate superstiţii legate de sărăcie se numără cele care spun: Să nu punem geanta pe jos că sărăcim,  să nu ducem gunoiul seara din acelaşi motiv, să nu dăm bani cu împrumut sau să nu cheltuim bani lunea, că atunci aşa va fi toată săptămâna. De asemenea din popor se spune că dacă ai bani în buzunar de Revelion ai noroc sau dacă găseşti bani să nu îi cheltui, ci să îi păstrezi că-ţi vor aduce mai muţi. O altă superstiţie extrem de ciudată spune că atunci când auzi cucul cântând prima oară să ai bani în buzunar. Foarte cunoscută este superstiţia care spune că dacă îţi plouă la nuntă înseamnă belşug.

„Prin natura noastră suntem un  popor care a îndurat multă sărăcie de-a lungul timpului. De aceea prind aceste superstiţii. Mulţi le respectăm pe principiul nu are ce să strice dacă fac aşa sau dacă pun 10 lei în buzunar de Revelion. Parcă ne simţim mai bine dacă ştim că am făcut un gest care ne poate aduce prosperitate pe viitor“, mai spune Alexandru Vasiliu.

Ghinionul, spaima românilor

Printre cele mai populare sunt cele pe care dacă nu le respecţi te pot transforma într-un ghinionist. Din popor se spune să nu dai acul direct din mână pentru că îşi dai norocul. De asemenea nu este bine să te întorci din drum şi nici să ieşi cu stângul din casă. Se mai spune că îm prima zi a anului trebuie să îşi intre primul un bărbat în casă. Este dezastru dacă o pisică neagră îţi iese în cale şi trebuie să faci neapărat trei paşi înapoi şi să scuipi în sân.

„Superstiţiile legate de ghinion au o explicaţie psihologică. De fiecare dată când ni ne întâmplă ceva, uneori chiar din vina noastră, ne simţim mult mai bine dacă putem da vina pe cineva sau pe ceva. Astfel ne liniştim că nu noi suntem problema, ci lucrurile sau oamenii din jurul nostru. Este ca un mecanism de apărare. Este mai uşor să spui sunt ghinionist, decât să accepţi că tu eşti cel care greşeşte şi tu eşti cel care poţi schimba ceva în viaţa ta“, mai spune  Alexandru Vasiliu.

Cum să nu rămâi fată bătrână

Foarte populare sunt şi superstiiţiile legate de măritiş şi familie. Se spune că o mireasă are ghinion dacă vede în ziua nunţii altă mireasă, că dacă stai în colţul mesei sau te atinge cineva cu mătura nu te mai măriţi. Alte superstiţii sunt legate de bebeluşi. Se spune că nu le tai unghiile la copii pentru că devin hoţi, iar femeia gravidă nu trebuie să privească pisici pentru că va naşte un copil păros.

„Aceste superstiţii sunt arhaice, pentru că mai ale la ţară, scopul fetei în viaţă era să se mărite şi să aibă copii. Aceste superstiţii sunt respectate şi acum în mediul rural unde credinţa populară este mai puternică decât orice ştiinţă. În Moldova de exemplu există o superstiţie care ţine tot de casă şi care spune că atunci când te muţi în casă nouă trebuie să îşi iei cocoş, deoarece acesta cântă şi alungă dracii. Nu există casă la ţară în acea zonă care să nu aibă cocoş în curte“, mai spune Alexandru Vasiliu.

Pe aceeaşi tenă:

Ce este deochiul, cine deoache şi cum scăpăm de cel care ne-a „umplut de rele” - explicaţii tradiţionale şi ştiinţifice pentru cel mai răspândit obicei din lume

Superstiţii la Întâmpinarea Domnului. Stretenia, ziua cu multe ceasuri rele în care cine munceşte va cădea în boală

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ion. Ziua în care e interzis să fii trist, iar nevestele petrec până dimineaţă

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite