Cele mai ciudate superstiţii româneşti legate de mâncărimile corpului. Care este semnul că va trebui să mergi la nuntă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii sunt un popor superstiţios şi găsesc o explicaţie ciudată pentru că fiecare senzaţie a corpului. Orice fel de mâncărime este, în tradiţia populară, un semn. Psihologii explică de ce credem în superstiţii.

Cele mai multe superstiţii sunt legate de mâncărimi ale zonei feţei. De exemplu dacă te mănâncă sau se zbate ochiul stâng vezi pe cineva. Dacă senzaţia este la ochiul drept atunci poţi avea ghinion. De asemenea dacă te mănâncă sau se înroşesc urechile atunci sigur de vorbeşte cineva de rău. În plus dacă urechea îţi mai şi ţiuie atunci sigur este înjurat.

O altă superstiţie cunoscută este aceea că atunci când te mănâncă în ureche vine ploaia. Dacă aveţi mâncărimi în creştetul capului înseamnă fie că veţi avea noroc, vi se va întâmpla ceva bun, fie veţi primi nişte musafiri. Nici nasul nu scapă de superstiţii. Dacă te mănâncă nasul pe dinafară atunci ai noroc, în schimb dacă te scarpini în nas urmează să ai parte de ghinion sau de o ceartă. Dacă te mănâncă buzele atunci vei fi sărutat.

Superstiţii pentru tot corpul

Nici restul corpului nu este scutit de tot felul de superstiţii. Cel mai rău este atunci când te scarpini pe gât dearece ar fi semn de boală. De asemenea, dacă te mănâncă umărul stâng vei fi nefericit. În schimb, dacă te scarpini la umărul drept atunci vei primi bani. La fel este şi cu palmele: mâncărimi în palma stângă înseamnă că iei bani, în schimb dacă te scarpini în palma dreaptă dai bani. Aveţi grijă la ce cot vă scărpinaţi. Dacă este cotul drept, este motiv de bucurie şi un semn că veţi face dragoste. Dacă este stângul atunci primiţi veşti proaste. O altă superstiţie ciudată este legată de burtă. Dacă vă scărpinaţi pe burtă din cauza unei mâncărimi veţi fi invitat la masă. În schimb, dacă aveţi mâncărimi pe spate feriţi-vă de o decepţie. Dacă mâncărimea este la genunchiul stâng primeşte veşti proaste, dacă este la dreptul primeşti veşti bune. Dacă ai mâncărimi la gleznă mergi la o nuntă sau primeşti bani, iar când te mănâncă în talpă urmează să pleci în căsătorie. Dacă în schimb te mănâncă partea dorsală atunci înseamnă că urmează să te împaci cu cineva.

De ce credem în superstiţii

Faptul că ne încredem în superstiţii este explicat pe de o parte de tradiţie, dar şi de un mecanism de apărare explicat de psihologi. „Superstiţiile au la bază o tradiţie populată cum este la noi şi se transmit din gură în gură. Au fost dintotdeauna un mod de a da vina pe ceva. Dacă ai ghinion spui: Păi vezi ştiam eu de ce mă mănâncă. La fel dacă ai noroc dai vina pe altă senzaţie. Este un mod al oamenilor care au avut probleme în viaţă să treacă mai uşor peste ele. Este mai simplu să găseşti o scuză, să dai vina pe ceva din exterior decât să crezi că tu singur este vinovat şi tu eşti singurul care poţi schimba ceva. Din aceste motive a apărut şi ideea de ghinion. E mai simplu să spui că ai ghinion decât să îţi asumi anumite greşeli. Românii sunt un popor superstiţios. Chiar şi tinerii cunosc o parte dintre superstiţii şi chiar dacă nu cred total în ele nu spun că sunt de fapt o prostie“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite