Cele mai ciudate şi mai sângeroase legende ale Braşovului. De la vrăjitoare arse pe rug la locuri unde se vindecă boli

Cele mai ciudate şi mai sângeroase legende ale Braşovului. De la vrăjitoare arse pe rug la locuri unde se vindecă boli

Legenda Pietrelor lui Solomon a inspirat stema Braşovului FOTO Simona Suciu

Braşovul are multe legende care s-au păstrat de secole şi care fac parte din farmecul oraşului. Aceste poveşti învăluie oraşul în mister şi reprezintă o mare atracţie pentru turişti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Una dintre legendele celebre ale Braşovului este cea a regului maghiar Solomon, o legendă care a inspirat şi stema oraşului. Se spune că Regele Solomon a fost urmărit de invadatori până la Braşov, unde s-a ascuns în pădure.

Ca să nu fie recunoscut de duşmani, şi-a dat jos coroana de cap şi a aşezat-o pe tulpina unui arbore. Nu a mai mai fost recunoscut de cumani, aceştia crezând că regele a căzut în prăpastie şi a murit. Aşa a reuşit să scape şi să fugă cu bogăţiile pe care le avea asupra lui.

A fugit până la o peşteră unde s-a refugiat, în zona denumită astăzi Pietrele lui Solomon. Sute de ani mai târziu, un ţăran care a mers în pădure să adune lemne de foc a găsit coroana, pe locul unde acum se află Casa Sfatului şi a dus-o la Biserica Neagră spre păstrare. Aşa a ajuns Braşovul să se numească în germană Kronstadt, oraşul Coroanei. Locul Pietrele lui Solomon este acum una dintre cele mai populare zone de picnic şi se spune că are puteri şi-i vindecă pe bolnavii de inimă.

O legendă veche de mii de ani spune că pe muntele Tâmpa a fost o zonă sacră închinată cultului lui Zalmoxis. Arheologii au descoperit oase vechi de mai bine de 2.000 de ani şi se presupune că aici au existat altare pentru sacrificii. Sus, printre tufele de vegetaţie, s-au mai păstrat urmele vechii cetăţi Brassovia. O machetă a fostei fortificaţii poate fi văzută acum la telecabină, deoarece această cetate nu poate fi reconstruită.

O altă legendă este legată de singura bancă săpată în piatră aflată pe aleea de sub Tâmpa. Se spune stânca din care este făcută banca s-a prăvălit din înălţime, îngropând sub ea doi amanţi care stăteau îmbrăţişaţi în acel loc. Banca a fost făcută în memoria lor în 1817.

Lacul vrăjitoarelor şi călăii blestemaţi

Pe locul unde este acum clădirea Modarom se spune că exista un lac unde erau înecate vrăjitoarele. Femeile care erau suspectate că fac vrăji aveau parte de un sfârşit cumplit. Erau legate cu greutăţi de picioare şi atuncate în apă. Oamenii credeau că astfel nu vor mai putea reveni la suprafaţă. Execuţiile erau privite de mii de oameni. Astăzi pe locul fostului lac este strada Republicii.

Braşovul a fost şi oraşul care a văzut multe execuţii medievale. Călăii care le-au dus la îndeplinire nu au avut viaţă lungă şi se spune că au fost blestemaţi. În final au avut aceeaşi soartă  ca şi victimele lor, au fost ucişi.


Fantoma inginerului din tunelul de la Teliu

Tunelul de la Teliu este cel mai mai mare din ţară şi a fost construit între 1920 şi 1927. Accidentele n-au lipsit. S-au surpat pereţi şi au avut loc emanaţii de gaz metan, care au provocat arsuri minerilor. Când lucrările la tunelul mare ajunseseră la jumătate, galeria s-a surpat. A fost nenorocire mare. Au fost prinşi sub pământ 30 de muncitori. Au reuşit să-i salveze pe toţi. Chiar dacă unii au fost grav răniţi, au supravieţuit. Tragedia a venit însă la inaugurare. Inginerul Colţână s-a urcat deasupra gurii tunelului. Acolo fusese improvizată o scenă. A tăiat panglica inaugurală. Apoi, în faţa adunării, a unit două fire. Gestul său trebuia să simbolizeze conectarea tunelului la energie electrică. Firele au făcut o flamă, iar inginerul a căzut secerat. De atunci, a început şi legenda. Sute de oameni spun că au văzut fantoma inginerului plimbându-se prin tunel cu două fire în mână.

Legenda copilului lup

O poveste zguduitoare este cea a copilului lup de la Braşov, o legendă veche de sute de ani. Povestea începe în 1781, când un tânăr de aproximativ 20 de ani ar fi fost găsit în pădure de un braşovean căruia i s-a făcut milă şi l-a luat acasă la el. Băiatul era complet sălbăticit, nu comunica, nu vorbea şi se hrănea cu frunze, fructe şi carne crudă. Abia după trei ani a fost convins să mănânce mâncare normală şi să poarte încălţăminte şi haine. Nu a învăţat să vorbească. Legenda spune că scotea doar nişte sunete atunci când îl vedea pe braşoveanul care l-a salvat din pădure. Practic, reacţiona ca un animal care îşi recunoştea stăpânul. Aceeaşi legendă mai spune că tânărul urla de fiecare dată când vedea Muntele Tâmpa. Nu a reuşit însă niciodată să se integreze şi să devină un om normal.

Legenda statuii copilului de pe Biserica Neagră

Statuia unui copil care pare că stă aplecat este cel puţin atipică pentru o biserică. Nimeni nu a putut încă stabili care este de fapt adevărul din spatele acestei statui. Una dintre legende spune că statuia înfăţişează un ucenic care a fost omorât din invidie. Se spune că ucenicul era foarte priceput, iar meşterul şef, care lucra la construcţia bisericii s-a temut să îl va întrece şi îi va lua locul. Aşa că şi-a împins ucenicul de pe biserică, iar acesta a murit. Ulterior, meşterul a aflat că băiatul îl admira foarte mult şi că vorbea foarte frumos despre el. Măcinat de remuşcări a ridicat această statuie. Legenda spune că meşterul a recunoscut ce a făcut şi a fost condamnat la moarte. O altă legendă spune că fapt că la originea statuii ar fi un accident şi că fiul unuia dintre meşteri a căzut în timpul construcţiei biserici chiar sub ochii tatălui său. Răpus de durere bărbatul a construit o statuie care îl înfăţişează pe fiul său aşa cum l-a văzut ultima oară.

Pe aceeaşi temă:

Secretele Peşterii Valea Cetăţii, din Vârtejul Dracului. „Palatul de Cleştar“ are poteci din fibră de sticlă

VIDEO Valea Zânelor, locul unde a trăit Ileana Cosânzeana şi unde s-a refugiat Decebal înainte să moară. Noile ipoteze care ar putea schimba cartea de istorie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea
citeste totul despre: