Cel mai harnic fecior este scufundat în apă la Vad

Cel mai harnic fecior este scufundat în apă la Vad

Feciorul este scufundat de patru ori în apă. FOTOArhivă.

Luni,  13 aprilie, de la ora 12.00, braşovenii şi turiştii pot asista la o tradiţie care se respectă de secole în satul Vad din comuna Şercaia. „Plugarul” este un obicei de primăvară care marchează începerea noului an agrar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tradiţia se respect de peste 200 de ani. Rolul principal îl are flăcăul care a ieşit primul la arat în acel an. El este ales Plugar. În prima zi de Paşte fetele împletesc legături din grâu verde cu care a doua zi plugarul va fi „gătit”. Serbarea plugarului începe cu ascunderea acestuia în gospodăria sa, urmată de căutarea lui. După ce este găsit, urmează gătirea cu grâul verde. Plugarul este apoi urcat pe o grapă de lemn (un fel de covată)  şi este purtat spre râu de către ceilalţi feciori. Aici este scufundat cu grapă cu tot de patru ori în cele patru zări. Plugarul îi stropeşte apoi pe sătenii adunaţi pe malurile râului, dar mai ales pe tinerii care s-au căsătorit în acel an, cu scopul ca gospodăriile şi căsnicia lor să fie rodnice şi îmbelşugate“, povesteşte profesorul Adrian Văluşescu, reprezentantul Serviciului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Obiceiul Plugarului este o manifestare folclorică cu caracter agrar la care participă întreaga comunitate sătească şi care se repetă în fiecare an , a doua zi de Paşte, în mai multe sate din zona etnografică a Ţării Făgăraşului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: