Cel mai cunoscut urs din România este în pericol de moarte. Cum l-au abandonat pădurarii pe blândul Ionică în voia sorţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionică este bun prieten cu câinii de lângă Cabana Postăvarul FOTOArhivă.
Ionică este bun prieten cu câinii de lângă Cabana Postăvarul FOTOArhivă.

Autorităţile responsabile de soarta unui urs ajuns celebru datorită vizitelor frecvente pe care le face la Cabana Postăvarul au renunţat subit la demersul de a-l strămuta într-o zona sigură.

Un urs botezat de localnici „Ionică“, vizitator aproape permanent al Cabanei Postăvarul şi al pârtiei Drumul Roşu din Poiana Braşov, are şanse infime să fie relocat într-un areal în care să trăiască în siguranţă. Animalul, mascul, are 4 ani şi până acum n-a dat niciun semn de violenţă.

Coboară aproape în fiecare noapte la cabana din localitatea braşoveană Râşnov, unde în această perioadă sunt cazaţi numeroşi turişti. A şi intrat de câteva ori în clădire, de unde a furat bomboane şi zahăr. Nu se teme de oameni şi s-a împrietenit chiar cu câinii din zonă. Ultima oară a venit la Cabana Postăvaru în noaptea de 4 spre 5 februarie 2018. Ionică s-a plimbat chiar şi pe pârtia de schi Drumul Roşu din Poiana Braşov fiind observant de turişti, care au sunat la 112. De fiecare dată a fost alungat, dar asta nu l-a ţinut în pădure.

Ocolul silvic, speriat de birocraţie

Oficialii Ocolului Silvic Râşnov au cerut relocarea lui Ionică în Rezervaţia de la Zărneşti, dar demersul a eşuat din cauza birocraţiei. Ministerul Mediului a dat aprobare pentru relocarea ursului, dar în acte se menţionează că animalul trebuie relocat pe Fondul Cinegetic Râşnov, pe motiv că rezervaţia de la Zărneşti nu se află pe acest fond. Ulterior informării ministeriale, cei de la Ocolul Silvic şi-au retras cererea de relocare pentru a evita procedura birocratică de întocmire a actelor.

„Asociaţia «Milioane de Prieteni», administratorul rezervaţiei de urşi Libearty din Zărneşti, a anunţat că a primit în 6 februarie de la Ocolul Silvic al Oraşului Râşnov a o adresă prin care se solicită primirea în parcul de la Zărneşti a unui exemplar de urs care a fost văzut în repetate rânduri în zona Cabanei Postăvarul şi pe Pârtia Drumul Roşu din Poiana Braşov. Spre surprinderea noastră, la scurt timp am primit o nouă adresă de la Ocolul Silvic prin care am fost anunţaţi că rezervaţia de urşi nu se află pe fondul cinegetic al Oraşului Râşnov, astfel că nu îl pot reloca la Zărneşti. Prin ordinul Ministerului Mediului, a fost dispusă mutarea animalului în fondul cinegetic administrat de Ocolul Silvic de la Râşnov, astfel că, pentru a-l putea duce la Zărneşti, este nevoie de noi demersuri la minister“, a explicat Paula Ciotloş, vicepreşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni“.

Moartea tragică a ursului Clopoţel

Reprezentanţii Ocolului Silvic din Râşnov nu au putut fi contactaţi pentru a explica ce alte măsuri au în plan pentru a-l duce în siguranţă pe Ionică. Singura soluţie alternativă mutării în rezervaţie ar fi relocarea ursului la o altitudine mai mare în munţii Râşnovului. Această variantă a mai fost însă aplicată în trecut şi a dat greş în mod tragic. În 2017, un alt urs „aventurier“ pe nume Clopoţel a fost împuşcat în final după ce a fost relocat de trei ori la altitudine în Râşnov, dar s-a întors de fiecare dată în zonele locuite.

Pe de altă parte, oficialii Asociaţiei „Milioane de Prieteni“ spun că vor face propriile demersuri pentru ca Ionică să ajungă în rezervaţie şi nu împuşcat.

„Asociaţia a transmis către Ministerul Mediului o adresă prin care sesizează aceasta anomalie, cu atât mai mult cu cât în rezervaţia de la Zărneşti a fost relocată anul trecut o mamă cu doi pui aflată în zona Cheia. Interesul nu este altul decât de a scoate ursul din zonă pentru a nu-şi găsi sfârşitul în acelaşi mod ca şi Clopoţel. Dacă în jurul Cabanei Postăvarul din Poiana Braşov nu se iau măsuri serioase pentru a proteja această cabană cu un gard electric, Postăvarul va deveni o filieră pentru «recoltare» de urşi. Această cabană se află pe teritoriul urşilor, nu urşii sunt cei care au venit în oraş pe «teritoriul» oamenilor“, a adăugat Paula Ciotloş.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite