Cearta în căsnicie: când micile dispute fac diferenţa între pasiune şi un pas de divorţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu există cuplu care să nu se certe. Psihologii spun că acest lucru este chiar sănătos pentru relaţie. Dacă însă certurile sunt la ordinea zilei, atunci este o problemă. Cuplurile care nu se ceartă deloc nu arată stabilitate, ci indiferenţă.

Orice cuplu se ceartă mai rar sau mai des. Asta nu înseamnă că sunt probleme majore în căsnicie. Depinde însă de tipul certurilor, de motiv şi durata lor. „Cu toţii ne certăm de la lucruri mărunte. De la bani, de la lucrurile care trebuie făcute în casă, de la unele obiceiuri care ne deranjează la partener şi chiar din cauza copiilor. Uneori, aceste certuri sunt sănătoase. Arată că nu ignorăm micile probleme, arată pasiune, iar prin ceartă încercăm să le rezolvăm. Dacă acceptăm totul fără să ripostăm puţin atunci când ne deranjează, acest lucru arată indiferenţă faţă de relaţie. O ceartă mică este urmată  imediat de o împăcare şi poate reaprinde flacăra pasiunii. Sexul de împăcare este foarte benefic şi chiar foarte plăcut“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

O ceartă care este rezolvată rapid nu este un lucru rău în căsnice. „Este important să observăm şi modul în care se rezolvă problemele care au dus la ceartă. Dacă după ce ne calmăm găsim soluţii împreună cu partenerul, rezolvăm problema şi nu stăm supăraţi cu zilele, atunci este clar că în acea relaţie există comunicare. Dacă după ceartă vă cereţi scuze reciproc, totul se rezolvă. Multe cupluri chiar se amuză după ce se calmează când îşi dau seama că s-au certat de fapt dintr-o prostie. Astfel de certuri nu trebuie să se repede însă zilnic“, mai spune psihologul.

Când certurile sunt un semnal de alarmă

Certurile pot fi şi un semnal de alarmă că relaţia nu este aşa cum ar trebui. „Dacă vă enervează totul la partener şi porniţi o ceartă din orice, dacă ţipaţi unul la celălalt zilnic, atunci acea relaţie nu merge bine. Înseamnă că aţi adunat frustrări şi că acea căsnicie nu vă mai mulţumeşte. Dacă după o ceartă nu discutaţi, ci staţi supăraţi şi nu vorbiţi zile în şir, înseamnă că în relaţie nu mai există comunicare. Nu faceţi acest lucru doar ca să vă răzbunaţi pe partener şi să îl faceţi să se simtă vinovat. Dacă nu comunicaţi, relaţia se va destrăma. Dacă supărarea lungă poate avea efectul dorit, adică scuzele, odată sau de două ori, pe termen lung va afecta serios căsnicia. Dacă ajungeţi să vă certaţi zilnic şi nimic nu vă mai mulţumeşte, atunci mai bine puneţi punct relaţiei“, mai spune specialistul.

Un semnal de alarmă este atunci când în timpul unei certe începem să jignim. „Dacă atunci când ne certăm pe lângă faptul că ridicăm tonul începem şi să jignim partenerul, să-i aruncăm cuvinte despre care ştim clar că îi vor afecta, atunci acea relaţie este aproape de final. Practic dispare respectul care este atât de important într-o relaţie“, mai spune psihologul.

Cuplurile care nu se ceartă deloc nu stau pe roze

Deşi avem impresia să credem că acele cupluri care nu se ceartă deloc sunt cele mai sudate, nu este deloc aşa. „Un cuplu care nu se ceartă deloc nu este unul în care să existe foarte multă pasiune. Mai degrabă, indiferenţă. Este aproape imposibil să găseşti doi oameni care să aibă aceleaşi principii şi aceleaşi dorinţe, care să fie practic mereu de acord. Mai degrabă în acel cuplu domneşte nepăsarea şi lipseşte complet pasiunea. Femeia şi bărbatul dintr-un cuplu de acest gen sunt mai degrabă colegi de apartament, nu soţ şi soţie. Este posibil ca un cuplu să nu mai se certe odată cu vârsta. Persoanele trecute de 30-40 de ani de căsnicie ajung la un numitor comun, se cunosc extrem de bine, îşi ştiu cam toate defectele şi ajung să nu mai se certe. Acest lucru nu este valabil însă la cuplurile mai tinere“, mai spune psihologul.

Citeşte şi:

Semnale de alarmă în căsnicie: cât să suportăm şi când trebuie să punem punct unui mariaj nereuşit - sfatul psihologului

De câte ori pe săptămână trebuie să faci sex pentru a avea o viaţă sexuală împlinită. Explicaţia specialiştilor: ce să faci ca pasiunea să nu dispară

„Cheia“ pentru o căsnicie fericită? Să-ţi ţii soţia mulţumită

Cât timp ar trebui să petreacă un cuplu împreună înainte să se căsătorească

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite