Cea mai îngustă stradă din Europa de Est va fi muzeu în aer liber. Ce trebuie să facă îndrăgostiţii care ajung pe strada Sforii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strada Sforii are o lăţime de maxim 135 de centimetri FOTO Adevărul
Strada Sforii are o lăţime de maxim 135 de centimetri FOTO Adevărul

Strada Sforii se va transforma total în următoarea perioadă pentru a oferi turiştilor, dar şi braşovenilor o experienţă de muzeu în aer liber. Strada are o lăţime care variază între numai 111 şi 135 de centimetri şi o lungime de 80 de metri.

Strada Sforii devine Muzeu în Aer liber şi va fi amenajată pentru a găzdui expoziţii, mini-concerte, concursuri pentru lucrări de artă, evenimente pentru tineri si copii şi alte activităţi culturale. Vor fi montate plăcuţe cu cu informaţii amplasate la cele două capete ale străzii, care vor spune povestea locului. 

Vor fi reparate acoperişurile şi jgheaburile, astfel încât Tâmpa va putea fi admirată şi fotografiată din unghiuri neobişnuite. De asemenea, vizitatorii braşoveni şi turişti îşi pot scrie impresiile pe un panou de sticlă transparentă de 6 metri pătraţi ce va fi amplasat de-a lungul unuia din pereţii străzii.

Vor fi realizate lucrări de pictură murală realizate de artişti locali vor marca cele 23 ferestre care dau spre stradă. O instalaţie urbană cu simbolul sforii care va fi amplasată la intrarea dinspre strada Cerbului, va semnaliza strada şi va oferi cadrul pentru fotografii deosebite, cu perspectiva străzii Sforii pe fundal. Lucrările vor costa 125.000 de lei, din care 99.900 de lei de la bugetul Primăriei.

Cea mai îngustă stradă din Europa de Est

Strada Sforii are o vechime de câteva secole. A fost atestată documentar în secolul al XVII-lea şi mult timp a fost folosită doar ca o cale de legătură între străzile Porta Schei şi Cerbului. Se spune că pe aici treceau în trecut pompierii ca să ajungă mai uşor în Schei în cazul producerii unor incendii. Strada Sforii este acum atestată ca fiind cea mai îngustă din Europa de Est. Are o lăţime care variază între numai 111 şi 135 de centimetri şi o lungime de 80 de metri.

Mii de turişti vin să vadă astăzi Strada Sforii, fie atraşi de arhitectura din jur, fie din pură curiozitate. Un lucru este cert: este unul dintre cele mai fotografiate locuri din Braşov şi unul dintre locurile preferate pentru deja celebrul selfie.

Strada Sforii are şi o legendă care prinde şi astăzi foarte bine la îndrăgostiţi. Se spune că în perioada medievală aici se ascundeau cuplurile pentru a se săruta în intimidate, dar şi tinerii îndrăgostiţi ai căror părinţi nu erau de acord cu relaţia lor. Legenda care a rezistat peste ani spune că tinerii îndrăgostiţi care se sărută pe Strada Sforii sunt destinaţi să rămână împreună toată viaţa.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite