Ce trebuie să ştii atunci când îţi schimbi medicul de familie

Ce trebuie să ştii atunci când îţi schimbi medicul de
familie

Foto: Arhivă

Primul pas este acela de a face o cerere noului doctor ales, în care să menţionezi că doreşti transferul pe lista sa de pacienţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicul de familie este cel care evaluează şi monitorizează starea de sănătate a tuturor membrilor familiei şi este, de cele mai multe ori, primul specialist cu care persoanele intră în contact când vine vorba de probleme de sănătate. Prin urmare, alegerea medicului de familie este o decizie extrem de importantă.

Pentru a-ţi schimba medicul, trebuie să ştii cinci lucruri importante:

1. Trebuie să figurezi pe lista unui medic de familie dacă vrei să beneficiezi de gratuităţi în spital
Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru a beneficia de servicii medicale gratuite şi compensate, fiecare cetăţean român asigurat trebuie să figureze pe lista unui medic de familie. 
 
2. Poţi să schimbi medicul de familie după 6 luni
De asemenea, orice asigurat are dreptul de a-şi schimba medicul de familie, iar procedura este foarte simplă. Reprezentanţii CNAS precizează pe site-ul instituţiei că schimbarea medicului de familie poate fi realizată la cel puţin şase luni de la data la care s-au înscris pe lista respectivului medic. 

3. Trebuie să faci o cerere noului medic ales pentru a face transferul
În momentul în care o persoană a decis să-şi schimbe medicul de familie, aceasta trebuie sa facă o cerere noului medic ales, în care să menţioneze că doreşte transferul pe lista sa de pacienţi, precum şi să specifice numele medicului actual. Ulterior, medicul de familie primitor va înregistra cererea şi va anunţa transferul atât casei de asigurări de sănătate cu care are contract, cât şi medicului de la care pleacă pacientul, în termen de 15 zile lucrătoare.

4. Medicul vechi trebuie să trimită fişa ta medicală medicului nou ales
Următorul pas îl reprezintă trimiterea, prin poştă, a fişei medicale a pacientului către noul medic de familie, procedură de care se ocupă medicul de la care se pleacă. Pacientul trebuie să ştie că fostul medic va păstra în cabinetul său o copie a fişei medicale, timp de cel puţin un an. 

5. Trebuie să duci noului medic documente care să ateste faptul că eşti asigurat
Pentru a finaliza procedura, asiguratul are obligaţia să-i prezinte noului medic de familie o serie de documente care să ateste calitatea sa de asigurat (diferă în funcţie de calitatea asiguratului: elev-student, salariat, şomer sau pensionar), precum şi o copie după certificatul de naştere sau actul de identitate.
 
citeste totul despre: