Ce a păţit un român care s-a cazat la o pensiune, a mâncat şi a băut, apoi a plecat fără să plătească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto facebook Pensiune Ambient Brasov
Foto facebook Pensiune Ambient Brasov

Un bărbat care s-a cazat la o pensiune din Braşov şi a plecat fără să plătească integral, după ce a consumat şi produse de la bar a fost achitat în dosarul penal de abuz de încredere prin fraudare, deschis după ce agentul economic l-a reclamat pentru o pagubă de peste 3.000 de lei. Instanţa a constatat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii şi că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Decizia nu este definitivă şi a fost deja atacată cu apel, pe 20 aprilie 2018. Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov speră să obţină condamnarea lui Ioan A. pe care îl acuză de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor.

Faptele de care este acuzat bărbatul s-au petrecut în 2014. Potrivit rechizitoriului, citat de rolli.ro, Ioan A. "a beneficiat de servicii de cazare şi a consumat băuturi alcoolice şi non-alcoolice, oferite de Pensiunea Ambient din Braşov, servicii pe care nu le-a achitat, ştiind de la data cazării că nu le poate plăti, producând o pagubă persoanei vătămate în cuantum în valoare de 3.149 lei".

Iniţial, pe 8 februarie 2014, bărbatul a solicitat cazarea pentru o zi, pentru el şi pentru alte două. Ulterior, i s-a eliberat o primă factură.

A doua zi, clientul a solicitat prelungirea cazării până la data de 23.12.2014, negociind un preţ preferenţial, precizând că este şeful unei lucrări de construcţii la un şantier din zonă. Alte patru facturi i-au fost emise.

A achitat o parte din bani, însă la plecare, a lăsat neachitată suma de 3.149 lei potrivit facturii din 23 decembrie 2014. Plata trebuia realizată în termen de o săptămână, prin virament bancar, potrivit convenţiei părţilor, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Proprietarul pensiunii l-a reclamat la Poliţie, iar bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru abuz de încredere prin fraudarea creditorilor. În cursul judecăţii a plătit o parte din contravaloarea prejudiciului (suma de 500 lei).

Clientul a fost achitat iar pensiunea va trebui să recupereze paguba pe cale civilă

Pe 16 aprilie 2018, Judecătoria Braşov l-a achitat în acest dosar: „Achită pe inculpatul A. IOAN, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor (...) Lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de parte civilă (...)", după cum se arată în soluţia pe scurt, publicată pe site-ul instituţiei.

„Nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiuniii de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor în forma asimilată prevăzută de art. 239 alin. 2 NCP constând în achiziţionarea de bunuri ori servicii de către persoana care ştie că nu va putea plăti, producându-se astfel o pagubă creditorilor, în situaţia în care la momentul contractării serviciilor, debitorul dispunea de mijloace financiare pentru plata acestora. Norma de incriminare sancţionează fapta persoanei, care ştiind că nu va putea plăti, achiziţionează bunuri sau servicii, astfel că debitorul trebuie să îndeplinească o condiţie esenţială pentru întrunirea elementelor constitutive ale infracţiunii în această variantă, respectiv să se afle în imposibilitate de plată, adică, neavând lichidităţi contractează servicii pe care este evident că nu le poate achita”, explică avocatul Raluca Cârstea, Legal Land.

Cât despre banii ce ar fi trebuit să-i recupereze de la client, proprietarului pensiunii ar putea să-i obţină de la Ioan A. pe cale civilă.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite