Ce înseamnă când îţi este mereu sete? Ce boli se pot ascunde în spatele acestui simptom banal

Ce înseamnă
când îţi este mereu sete? Ce boli se pot ascunde în spatele acestui simptom
banal

Setea excesivă poate fi semnul unor boli grave. FOTO Shutterstock

Există situaţii când setea excesivă nu este un semnal de alarmă, dar există şi cazuri care pot arăta o boală gravă, caz în care trebuie să mergeţi la medic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Setea excesivă poate apărea la efort sau atunci când afară este foarte cald. „Atunci când facem sport, organismul consumă multă energie şi se deshidratează. Este normal să apară senzaţia de sete excesivă. De asemenea, atunci când afară este foarte cald şi transpirăm foarte mult, organismul încearcă să regleze temperatura şi să îşi conserve enegia şi de aceea apare senzaţia de sete. Practic creierul nostru ne atenţionează că trebuie să bem apă pentru a nu ni se face rău. Când consumăm alimente foarte sărate gen murături sau foarte iuţi atunci apare din nou această senzaţie de sete excesivă“, spune medicul Florin Tudor, medic internist.

Diabetul este una dintre bolile care se manifestă prin sete excesivă. „Una dintre bolile care se manifestă prin sete excesivă este diabetul insipid. Nu are nicio legătură cu diabetul zaharat, ci cu un hormon care este responsabil de reglarea urinării. Primul semn al diabetului insipid este setea excesivă, urmată automat de urinarea excesivă, cam 3 litri într-o zi. Pacienţii simt nevoia să bea apă permanent. Dacă aveţi astfel de simptome trebuie să mergeţi de urgenţă la medic. De asemenea, diabetul zaharat, atât de cunoscut românilor, se manifestă prin sete excesivă. Mecanismul este simplu: nivelul de glucoză din sânge creşte foarte mult şi atunci apare senzaţia de sete. Boala se poate diagnostic simplu, prin măsurarea glicemiei“, mai spune medicul.

Boli de care nu ştiţi că suferiţi

Atunci când avem gura uscată avem tendinţa să bem multă apă, fără să ştim că de fapt avem o boală. „Sindromul gurii uscate se numeşte xerostomie şi are legătură cu producţia prea mică de salivă. De asemenea gura uscată poată să aparea şi atunci când luăm anumite medicamente cum sunt cele pentru alergii. De asemenea medicamentele diuretice, care au rolul să elimine apa din organism, poate da senzaţie de sete“, mai spune specialistul.

O altă boală care are printre simptome setea execesivă este anemia. „Setea excesivă poate fi un semn de anemie, deoarece organismul încearcă să înlocuiască globulele roşii prin consumul apă. De obicei anemia se caracterizează şi prin ameţeli şi stare de oboseală. Lipsa de potasiu din organism poate duce la sete excesivă“, mai spune medicul.

Setea apare şi în cazul unor afecţiuni foarte grave. „Mai rar, dar setea excesivă poate fi un semn că anumite organe suferă şi pot ceda. Este vorba despre insuficienţă a rinichilor, ficatului sau inimii. Setea poate apărea şi în cazul unor hemoragii, dar poate avea şi cauze psihice. Bolnavii cu tulburări psihice pot avea tendinţa să bea apă în exces şi nu se pot opri, astfel că se poate ajunge la intoxicaţii grave. Chiar dacă pare greu de crezut, apa prea multă ne poate intoxica şi poate duce la infarct“, mai spune medicul.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările