Catacombele Braşovului, transformate din depozit de muniţie în primul muzeu „new media” din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catacombele Braşovului transformate în muzeu FOTO Primăria Braşov

După ce au fost curăţate şi iluminate electric, catacombele din Braşov au fost transformate în primul muzeu „new media” din ţară, unde vizitatorii pot „vedea” sunetul

Există destui braşoveni – în special dintre cei care au devenit locuitori ai acestui oraş prin adopţie - care nu ştiu că în zona cunoscută sub numele de „După  Ziduri” se află catacombele oraşului. 

Numărul celor care au vizitat aceste catacombe este şi mai mic, dar, de acum, toată lumea are oportunitatea intrării în subteranul deasupra căruia se află Turnul Alb şi Turnul Negru. Catacombele au fost curăţate în urmă cu doi ani şi a fost introdus iluminatul electric, iar acum acestea adăpostesc un spaţiu muzeal. 

Braşov Underground Museum (BUM) este primul muzeu din România, dedicat noilor arte. Locul care, până nu demult, era sălaşul oamenilor fără adăpost a devenit, de la sfârşitul săptămânii trecute, casa noilor arte, după ce a fost preluat de Asociaţia Amural. 

Spaţiul a fost transformat într-unul dedicat tinerilor, dar şi altor iubitori ai noilor curente artistice. Reconversia catacombelor a fost posibilă cu bani de la Administraţia Fondului Cultural Naţional şi din sponsorizări. 

„BUM este şi o trimitere la faptul că galeriile au fost săpate ca depozit de muniţie şi adăpost antiaerian. BUM înseamnă primul muzeu de artă new media din România, deci de artă şi tehnologie şi este o premieră la noi în ţară. sperăm să devină o premieră permanentă, sperăm că vom impresiona cetăţenii oraşului şi turiştii atât de mult încât proiectul acesta încât să devină permanent. Oamenii pot face aici selfie-uri, orice, mai puţin să aprindă lumini şi blitzuri care vor strica efectul lucrărilor”, a arătat directorul artistic al Amural, Răzvan Pascu. 

Prima expoziţie găzduită de muzeu şi care poate fi vizitată în această perioadă se numeşte „Underground” şi cuprinde 14 lucrări opere ale unora dintre cei mai buni artişti new media din România. Unul dintre artişti, Andrei Bucovanu, s-a gândit să îi ajute pe vizitatori să vadă sunetul, cu ajutorul unor televizoare vechi ale căror cabluri se pot mişca şi, astfel, apare un efect interesant. 

„Eu tind foarte mult să trăiesc prin sunet şi, prin sunet, mai mult fenomenul sunetului, iar unul dintre scopurile mele principale în practica mea artistică este să reuşesc cumva să vizualizez sunetul şi să-i ofer şansa unei persoane participante să manipuleze, să controleze sunetul prin atinegere, mişcare, simţ tactil, impulsuri, orice-ar fi”, a spus artistul. 

Alte experienţe pe care le pot încerca vizitatorii muzeului sunt cele senzoriale.  „Este o imitaţie de sunet imersivă, cu 7 sateliţi, sunetul este spaţializat, este 3D şi te-nconjoară şi în camera aceasta se vor stinge toate luminile şi toate celelalte stimulente şi vei avea doar sunetul, vântul – simulat de un ventilator – şi căldura - simulată de un panou cu infraroşii. Vei rămâne fără privire şi, brusc, îţi vei da seama că celelalte simţuri sunt mai puternice”, dezvăluie Răzvan Pascu. 

Nu doar Braşov Underground Museum este o noutate în zonă, ci şi amenajările din Piaţa Brassai, făcute, de această dată, de Primăria Braşov. „Mai ales că venim după perioada de pandemie şi de restricţii, ne bucurăm că reprezentanţii Asociaţiei Amural, alături de Primărie pot să pună la dispoziţia publicului braşovean acest muzeu inedit. Este o experienţă inedită, pe lângă locul în sine, care este deosebit, toate instalaţiile sunt potrivite în aşa fel încât creează acea stare inedită şi pe care n-o mai găseşti în niciun alt loc din Braşov”, a spus viceprimarului Braşovului, Flavia Boghiu. 

BUM poate fi vizitat, până în septembrie, de marţi până duminică, între orele 12.00 şi 20.00. Biletul de intrare este 20 de lei, cu 50% reduceri pentru elevi, studenţi, pensionari, iar copiii până în 7 ani au gratuitate.

Vă mai recomandăm:

Premieră pentru Europa. Navă ecologică, alimentată cu panouri fotovoltaice, care curăţă lacurile de deşeuri

Cum au intervenit jandarmii braşoveni împotriva unui roi de albine ajuns în centrul orasului

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite