Cât de importantă este o vizită la medic pentru oamenii cu mătreaţă. De cele mai multe ori alegerea „şamponului-minune“ este total eronată

Cât de importantă este o vizită la medic pentru oamenii cu mătreaţă. De cele mai multe ori alegerea „şamponului-minune“ este total eronată

Pentru a avea un păr frumos trebuie să ştim să ne spălăm corect pe cap. FOTOShutterstock.

Dermatologii ne sfătuiesc ca înainte să alegem un şampon să aflăm exact ce tip de păr avem. Dacă avem mătreaţă, este important să eliminăn cauza şi o vizită la medic este indicată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mulţi dintre noi nu ştim ce tip de păr avem şi alegem şamponul după reclamele pe care le vedem şi minunile pe care le promit.

„Părul este de mai multe feluri: poate fi subţine, gros şi mai aspru, uscat sau gras. În funcţie de tipul de păr se alege şi şamponul. Dacă folosim şampon pentru păr uscat pe un păr gras ne alegem cu mătreaţă. Dacă alegem un şampon pentru păr gras şi avem părul uscat ne putem alege cu dermatite ale scalpului“, spune medicul dermatolog Alina Vija.

Una dintre problemele pe care le avem este că nu ştim să ne spălăm corect pe cap. „Părul normal şi cel uscat trebuie spălat odată pe săptămână, iar cel gras de două ori. Dacă vă spălaţi prea des veţi agrava problemele. De asemenea când vă spălaţi trebuie să şamponaţi de două ori, dar să folosiţi o cantitate mică de şampon. Nu turnaţi foarte mult şampon pentru că va fi greu de clătit, iar în păr vor rămâne reziduri. Pe cât posibil evitaţi să uscaţi rapid părul cu foehnul deoarece acesta se usucă, se despică şi începe să cadă. Cel mai bine este ca părul să se usuce natural. De asemenea nu frecaţi foarte tare scalpul cu prosopul după ce aţi ieşit din duş“, mai spune medicul.

Ingrediente pentru fiecare tip de păr

Cel mai bine ar fi să alegeţi şampoane care au ingrediente naturale. „Pentru părul gras este bine ca şamponul să conţină salvie, muşeţel, urzică, ulei de lămâie, mentă sau ginseng, în general ingrediente care au proprietăţi de degresare, dar care şi hidratează în acelaşi timp. Chiar dacă aveţi mătreaţă unele şampoane din comerţ usucă prea tare scalpul şi nu veţi scăpa de probleme, ci din contră. Metodele din bătrâni cum sunt săpunul de sulf sau clătitul cu oţet de mere pot ajuta şi ele. Pentru un păr uscat, subţire sau fragil este indicat un şampon cu aloe vere, ulei de cocos sau de argan, uleiul de migdale sau avocado pentru o hidratare corectă. Dacă aveţi părul uscat puteţi aplica şi balsam, lucru nerecomandat în cazul părului gras. De asemenea, tot pentru părul uscat puteţi folosi şampoane care au în compoziţie cheratină care ajută mult“, mai spune specialistul.

Dacă problemele persistă este bine să faceţi o vizită la medic. „Mătreaţa poate avea şi cauze ereditare şi poate fi şi un rezultat al unei dermatite care se treatează mai greu. În acest caz este bine să faceţi o vizită la dermatolog care poate recomanda şampoane medicinale speciale pentru această afecţiune. Este recomandată vizita la medic mai ales dacă pe lângă mătreaţă aveţi mâncărimi ale scalpului sau bubiţe asemănătoare cu cele de la acnee care ar putea arăta o infecţie“, mai spune medicul. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: