Castelul de la Arcuş a fost retrocedat. Mobilierul făcut special pentru Nicolae Ceauşescu şi tablourile sunt depozitate într-o magazie şi subsolul unei biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul din Arcuş a fost pierdut de statul român.FOTOhailabord.ro
Castelul din Arcuş a fost pierdut de statul român.FOTOhailabord.ro

Castelul din Arcuşa fost în ultimii 25 de ani sediul Centrul de Cultură din localitate. Acum a ajuns în proprietarea unui bărbat stabilit tocmai în Africa de Sud.

Castelul din Arcuş (judeţul Covasna) este un monument istoric important pentru România şi unde s-au făcut investiţii serioase. A fost reşedinţă nobiliară înainte de venirea comuniştilor la putere. După naţionalizare a fost sediul de CAP şi şcoală de mecanici în agricultură. A fost şi reşedinţă pentru Nicolae Ceauşescu, iar mobilierul de aici a fost comandat special pentru el. Din 1990 aici a funcţionat Centrul de Cultură din Arcuş.

Castelul a aparţinut baronului Szentkereszty, dar acesta nu a avut urmaşi direcţi şi a murit în război, în 28 iulie 1944. În urma cu ani buni a apărut o rudă îndepărtată stabilită tocmai în Africa de Sud. Jankovich Besan Endre-Andras este un descendent al surorii baronului maghiar şi a revendicat castelul. Instanţa i l-a retrocedat acum trei ani. Despre moştenitor nu se ştiu prea multe. El nu a venit la proces, fiind doar reprezentat prin avocat. Luna aceasta Centrul de Cultură a fost evacuat cu tot cu obiectele de patrimoniu, după ce s-a pus în aplicarea executarea silită cerută de noul proprietar. Deocamdată nu s-a găsit un nou sediu astfel că cele 300 de tablouri au fost duse în subsolul unei biserici, iar mobilierul făcut pentru Nicolae Ceauşescu a ajuns într-o magazie. Pianul a fost dus la Biserica Evanghelică din Sfântu Gheorghe pentru a putea fi folosit.

În momentul de faţă, o fundaţie umanitară ne-a dat un birou în care am putut să facem secretariatul, iar pianul Centrului de Cultură Arcuş am reuşit să îl mutăm la Biserica evanghelică din Sfântu Gheorghe, ca să putem continua concertele. Nu am nici o soluţie deocamdată, nu ştiu ce vom face, viitorul este incert, a declarat Kopacz Attila,directorul Centrului de Cultură, citat de Agerpres.

Dacă retrocedarea a fost tranşată în instanţă, nimeni nu ştie cum şi dacă investiţiile făcute de statul român la Arcuş vor mai fi vreodată recuperate. O evaluare arată că aici s-au investit, în ultimii 40 de ani, 3,4 milioane de euro.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite