FOTO Casele viitorului de la Vama Buzăului, în prima staţiune eco-montană din ţară: locuinţele sunt îngropate parţial în pământ şi îşi produc singure energia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casele se încadrează perfect în perisaj. FOTOSimona Suciu.
Casele se încadrează perfect în perisaj. FOTOSimona Suciu.

Valley 21 este un proiect futurist care presupune construirea a 68 de case într-un decor natural cum rar vezi în România, la poalele Munţilor Ciucaş. Locuinţele sunt parţial îngropate în pământ, au terase verzi, îşi produc singure energia necesară, iar apa vine direct din izvor.

Un grup de investitori olandezi, alături de oameni de afaceri români investesc 15 milioane de euro în construcţia a 68 de case ecologice, dar totodată ultramoderne. Staţiunea Valley 21 este în Vama Buzăului şi va fi complet gata în 2020. Decorul este unul superb la poalele Munţilor Ciucaş. Ideea unei staţiuni montane ecologice este unică în România, dar extrem de apreciată în Occident.

Olandez îndrăgostit de Transilvania

Unul dintre fondatorii proiectului, Gerard Doedee a ales să investească în Vama Buzăului după ce s-a îndrăgostit de Transilvania. „Am fost în România prima dată în 2008 la invitaţia unui prieten. Înainte să vin mă gândeam ce să caut eu aici, dar când am ajuns m-am îndrăgostit de Trasilvania. M-am dus acasă şi am început să caut pe internet informaţii despre România. Deja îmi încolţea în minte o ideea de a investi aici. Atunci am luat legătura cu Mark un prieten olandez care este deja familiarizat cu România şi aşa am ajuns aici. Am ales Vama Buzăului pentru frumuseţea neatinsă a locurilor şi tradiţiilor care s-au păstrat de sute de ani. Locuinţele sunt prietenoase cu mediului, dar păstrăm confortul unei case premium“, a declarat Gerard Doedee, fondatorul proiectului Valley 21.

Vama Buzăului, localitate cu poluare zero

Ideea de a face o staţiune într-o zonă superbă datează din 2010 şi este astăzi un parteneriat public-privat între investitorul olandez şi Primăria din Vama Buzăului. Investitorii au venit cu banii, iar Primăria a pus la dispoziţie terenul. Construcţia primei case, care este deja gata, a început numai după ce s-au îndeplinit toate condiţiile legate de mediu. Staţiunea Valley 21 este certificată de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi.

„Vama Buzăului este un coţ de rai, cu un peisaj minunat şi oameni minunaţi. Ne dorim să dezvoltăm turismul în zonă, dar fără să afectăm mediul mai ales că Vama Buzăului este o localitate cu poluare zero. Orice s-a făcut aici a fost cu acordul locuitorilor comunei. De aceea ne-am asigurat atunci când ne-am asocialt în acest proiect că totul este într-o perfectă integrare cu mediul şi am obţinut acordul oamenilor pentru investiţie“, a spus Tiberiu Chirilaş, primarul comunei Vama Buzăului. 

Casele viitorului sunt ecologice şi construite într-un decor superb. FOTOSimona Suciu

Locuinţe inspirate de stâne tradiţionale şi o casă de la Muzeul Satului

Casele au un design inspirat din locuinţele tradiţionale din zonele de munte ale României şi au fost realizate de un tânăr arhitect italian care a colaborat cu o companie din Rotterdam.

Cele 68 de case vor fi construite pe 68 de hectare de teren. Se încadrează perfect în peisaj şi sunt parţial îngropate în sol pentru a nu strica aspectul zonei. Au panouri fotovoltaice pentru energie electrică şi apă caldă, iar apa curentă vine direct din izvoarele din zonă. Terasele au acoperiş verde. În plus încălzirea se face cu şeminee de ultimă generaţie care consumă foarte puţină energie. Practic nu a fost nevoie nici de defrişări şi nici de săpături pentru utilităţi, lucrări care ar fi stricat aspectul zonei.

„Am vrut că construim în aşa fel încât să profităm de peisajul superb, dar fără a altera în niciun fel aspectul zonei. Ne-am inspirat dintr-o casă ţărănească pe care am văzut-o la Muzeul Satului din Bucureşti, dar şi din design-ul stânelor din zonele de munte. Casele se încadrează perfect în teren, chiar sub nivelul solului, au acoperiş verde care vara ţine răcoare şi eliberează şi oxigen în atmosferă. Casele vor fi la distanţă unele de celelalte pentru a nu obtura priveliştea şi sunt poziţionate pentru a avea cât mai mult timp lumină naturală“, a declarat Luca Fornaroli, arhitectul Valley 21. 

image

Pe lângă cele 68 de locuinţe staţiunea prevede şi complex pentru rezidenţi aşezat chiar la intrare. Aici vor fi servicii de pază, de întreţinere a locuinţelor, dar şi o cafenea şi un restaurant unde se vor servi produse tradiţionale ale zonei. În plus se vor amenaja şi mai multe piscine naturale care vor capta apă din râu care va fi filtrată, curăţată şi eliberată apoi din nou râu pentru a nu se face risipă.

Locuinţele au între 92 şi 118 metri suprafaţă utilă. Toate au living, terasă, 2 sau 3 dormitoare şi două băi. Staţiunea va fi una de lux totuşi. Casele costă între 167.500 de euro şi 285.000 de euro. Ele vor fi vândute direct clienţilor, dar pot fi şi închiriate de turişti. Investiţia va fi finalizată la începutul anului 2020. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite