Care este situaţia carburanţilor, uleiului şi valutei la trei săptămâni de la isteria din benzinării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carburanţii nu s-au scumpit atât de mult cât s-au temut românii FOTO Ioan Buciumar
Carburanţii nu s-au scumpit atât de mult cât s-au temut românii FOTO Ioan Buciumar

La exact trei săptămâni de la cozile din benzinării, carburanţii s-au scumpit cu mai puţin de 1 leu pe litru. Preţurile uleiului au crescut cu acelaşi cuantum, iar, după o creştere de câteva procente, moneda europeană a revenit la valoarea dinaintea declanşării războiului din Ucraina.

La exact trei săptămâni de la isteria creată de zvonul scumpirii carburanţilor, constatăm că temerile românilor nu şi-au avut locul. La fel stau lucrurile şi în ce priveşte uleiul de floarea soarelui sau chiar în privinţa monedei europene. 

La exact trei săptămâni de la cozile kilometrice formate la pompele din staţiile de carburant, românii pot constata că preţurile nu au crescut nici pe departe aşa cum se zvonea. Atât motorina, cât şi benzina s-au scumpit, însă creşterile de preţ sunt mai mici de un leu pe litru. 

La benzinăria la care reporterul „Adevărul“ din Braşov a stat de vorbă în 9 martie cu cei speriaţi de zvonul că va creşte preţul carburanţilor, motorina care costa 7,79 lei în acea seară se vinde acum cu 8,58 lei. 

La fel stau lucrurile şi în ce priveşte uleiul de floarea soarelui - a doua isterie, apărută la numai câteva zile de la cea cu motorina şi benzina. Nu numai că uleiul nu a dispărut de pe rafturi, dar, şi în această situaţie, creşterile de preţ sunt cam de acelaşi nivel cu cele din cazul carburanţilor. 

La un hipermarket aflat într-unul din mall-urile braşovene, rafturile erau pline cu tot felul de mărci de ulei, iar preţurile erau între 8 şi 10 lei pe litru. 

Euro a ajuns şi el timp de o săptămână la 5,30 lei şi era mai scump la casele de schimb decât în bănci. Ieri, cele mai multe case de schimb din Braşov vindeau euro cu mai puţin de 5 lei. 

Specialiştii avertizează că vor exista creşteri de preţuri, însă România nu se va confrunta cu o criză alimentară. Toţi cei care sunt tentaţi să îşi facă provizii importante din anumite bunuri ar fi bine să consulte mai întâi sursele oficiale, tocmai pentru a nu face jocul celor care lansează zvonuri false.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

De ce e necesar să montăm cauciucuri de vară în această perioadă

Muzeul nostalgicilor, deschis din 1 aprilie la Braşov. Peştele colorat de pe televizorul alb-negru, între piesele de rezistenţă ale expoziţiei

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite