Braşovul, primul oraş din Transilvania unde a fost proiectat un film, în 1896, la doar un an de la premiera mondială de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima proiecţie de film de la Braşov a avut loc în 5 decembrie 1896, la Vila Kertsch. FOTObiblioteca judeteana
Prima proiecţie de film de la Braşov a avut loc în 5 decembrie 1896, la Vila Kertsch. FOTObiblioteca judeteana

Primul oraş din Transilvania în care a fost difuzat un film a fost Braşovul. La doar un an de la prima proiecţie cinematografică mondială din decembrie 1895, de la Paris, şi şapte luni de premiera românească, mai 1896, braşovenii au avut privilegiul de a vedea peliculele lui Lumiere.

Potrivit documentelor vechi, prima proiecţie de film de la Braşov, şi totodată din Transilvania, a avut loc în 5 decembrie 1896, la Vila Kertsch. Evenimentul se petrecea la numai şapte luni de la premiera Românească, când, la Bucureşti, a fost proiectat primul film din România.

La Vila Kertsch din  Braşov aveau loc evenimentele culturale ale vremii. Din păcate, clădirea a fost grav avariată la bombardamentul american din 1944, din ziua de Paşti, iar în 1970 a fost demolată în totalitate, în locul ei construindu-se Modarom-ul.

„În anul 1896 cinematograful pătrunde în sălile de spectacol braşovene sub numele de «fotoplasticum». Atracţia pentru lumea de pe ecran face ca peste doi ani, în 1898, sub Tâmpa, să existe cinematograful lui Conto, «Apollo-Bioscop», în care rulau două scurt-metraje ale lui Lumiere, iar în anul 1901 să se construiască o hală de spectacole din lemn, pentru cinematograf, în Promenada de jos", se arară în cartea Cronică de Braşov", a lui Dan Pavalache.

Potrivit publicaţiei „Kronstädter Zeitung“, din 7 decembrie 1896, în filmele proiectate în Villa Kertsch braşovenii erau fascinaţi de „evoluţia unei dansatoare, o cântăreaţă populară, un dansator pe sârmă, doi acrobaţi, o imagine stradală pariziană plină de viaţă, de o limpezime minunată, şi anume autotaxiuri şi biciclişti circulând, lume ieşită la plimbare şi, în încheiere, imaginea reuşită a unui tren rapid intrând în gară.“

Primele filme cu şi despre Braşov

Privită cu scepticism la început, arta cinematografică a explodat la Braşov. Deşi rulau aceleaşi filme, spectatorii nu se săturau să vadă peliculele lui Lumiere. Până la construirea celor două pavilioane pentru proiecţiile de filme au mai fost câteva tentative de localizare a acestei arte noi.

Pentru că riscau să se plictisească de aceleaşi imagini, braşovenii au început să producă filme inedite despre oraşul lor. Primele filme realizate despre oraşul de la poalele Tâmpei au fost despre Cetele Junilor. Primele filme cu Braşovul au fost realizate în anul 1908. Nu s-a păstrat absolut nimic în arhiva cinematografică românească. Cele mai multe filme erau despre Junii Braşovului, care se păstrează doar în arhivele din afara ţării. Este posibil ca oraşul să fi fost filmat mult mai devreme, la începtul secolului, pentru că era un loc interesant, care atrăgea, dar nu există niciun fel de documente care să ateste acest lucru.

Potrivit istoricilor filmul cel mai vechi despre oraşul Braşov a fost realizat în 1908 de către studioul „Urania” din Budapesta. A fost un scurtmetraj despre oraş care a fost prezentat la 7 decembrie 1908 la cinema „Urania“ din Arad şi la 31 martie 1909 la cinema „Apollo” din Cluj. Apoi, în 1910, acelaşi studio de film prezenta imagini din Braşov într-un documentar turistic intitulat „Vederi din Transilvania“. Acesta a fost proiectat şi la Braşov în 30 noiembrie 1910.

Cele mai vechi imagini de film cu Braşovul care au reuşit să se păstreze datează din 1920. Potrivit istoricului Nicolae Pepene, acestea apar într-un film realizat cu ocazia inspecţiei efectuate de Regele Ferdinand I al României la cazarma Regimentului 5 Vânători de Munte, prima vizită oficială a Familiei Regale române la Braşov. Autorul peliculei este Gheorghe Moldoveanu. Producţia a aparţinut „Fundaţiei Culturale Principele Carol”. În prezent, din acest film se păstrează o copie de 235 m la Arhivele Naţionale de Film ale României.

Braşovul a avut cinematografe celebre şi în comunism, dar acestea au fost închise unul câte unul după Revoluţie. Acum mai există doar cinematografe private. Primăria se luptă să renove fostul Cinema Modern şi să îi redea destinaţia care l-a făcut celebru.

Recomandări pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Cum s-a schimbat Braşovul după 25 de ani de libertate

FOTO VIDEO Braşovul, oraşul care îţi aduce muntele în oraş şi cel mai mare domeniu schiabil din România

FOTO Marile uzine ale Braşovului au ajuns ruine. În locul lor răsar Mall-uri şi proiecte imobiliare

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite