Braşovul, liderul produselor tradiţionale. Pastrama de oaie, branza de burduf în coajă de brad şi dulceţurile, cele mai cunoscute delicatese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele din carne ale Braşovului sunt renumite. FOTOArhivă
Produsele din carne ale Braşovului sunt renumite. FOTOArhivă

Braşovul are 103 produse tradiţionale certificate aşa cum spune legea. Potrivită Vioricăi Sofian, de la Direcţia Agricolă Braşov, cifra plasează judeţul Braşov pe primul loc la nivel naţional.

Cele mai multe produse certificate ca fiind tradiţionale sunt cele din carne d eporc, vită, oaie sau viţel, 53 de la număr, urmate de cele lactate (35 de produse), apoi cele din peşte (7 produse) şi nectatul şi dulceaţa din trandafiri. În topul produselor tradiţionale mai sunt şi şase sortimente de pâine, celebră fiind deja pâinea familiei Onea din Viscri din care a gustat şi prinţul Charles.

Produsele din carne, punctual forte al Braşovului

Braşovul excelează la produsele din carne. Pastrama de Viţel şi cârnaţii din vită şi oaie făcuţi după reţete vechi de peste 100 de ani sunt deja renumiţi. Producătorii din Zona Făgăraşului, Rupea, dar şi Fundata au participat deja şi la târguri internaţionale unde produselor au fost apreciate. Gustul final este cel care le-a făcut să fie printre preferatele românilor. Produsele sunt naturale şi sunt preparate din carnea animalelor crescute la fermele producătorilor, fără alte adausuri de potenţiatori de aromă.

„Noi excelăm acum prin produsele din carne cum ar fi pastrama de oaie, pastrama de viţel, cârnaţi din carne de vită şi oaie, a fermierilor din localităţile Fundata, Rupea, Făgăraş. În ceea ce priveşte produsele atestate din lapte, aici avem mai mult brânzeturi, pornind de la brânza de burduf în coajă de brad, telemea de vacă şi de oaie, urdă, caş afumat produse la Bran, Fundata, Rotbav şi un caşcaval de Şirnea, foarte bun. Zilnic se produc circa 150 de kg de produse tradiţionale şi nu mai mult de 400 de kg, în cazul în care un producător are mai multe produse atestate. Pe lună se produc puţin peste 1000 de kg de produse tradiţionale atestate. Toţi cei care fac produsele tradiţionale atestate sunt crescători de animale şi procesatori, din tată în fiu. În general, cam toată familia este implicată“, a declarat Viorica Sofian.

Brânza de Bran

Burduful şi dulceaţa care au ajuns celebre

Un alt produs renumit este brânza de burduf în coajă de brad preparată în zona Branului. Gustul ei este unul deosebit deoarece zona este una montană. Este foarte important unde sunt crescute animalele şi exact de iarbă mănâncă. Modul de preparare şi cum este aleasă coaja pentru burduf este păstrată secretă de producători. La fel ca şi reţeta unui burduf delicios.

Dulceaţa de trandafiri ,,Aspazia“ de la Ucea de Sus a fost certificată ecologic în mai 2013. Iar asta după ce soţii Florea au reuşit să parcurgă şi să îndeplinească toate cerinţele legale pentru a putea afişa pe produsele lor eticheta ,,bio“. Este deja celebră în toată Europa.

Pe aceeaşi temă:

Afacere de succes cu produse tradiţionale şi preparate din peşte

„Bace Toghiere“, brand de România. Povestea arădeanului care promovează produsele tradiţionale prin poveşti

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite