Braşovul a intrat primul în luptă în Primul Război Mondial, acum 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masacrul din gara Bartolomeu, una dinte cele mai sângeroase lupte din judeţul Braşov, în Pirmrul Război Mondial FOTO Peter Molnos
Masacrul din gara Bartolomeu, una dinte cele mai sângeroase lupte din judeţul Braşov, în Pirmrul Război Mondial FOTO Peter Molnos

În anul 2016, statul român aniversează 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, act istoric decisiv pentru realizarea statului naţional unitar român.

În anul 2016, statul român aniversează 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, act istoric decisiv pentru realizarea statului naţional unitar român. În campania militară din 1916, pe teritoriul judeţului Braşov s-au desfăşurat o parte din cele mai importante lupte de pe frontul românesc (bătălia Braşovului, Pasul Predeal, Fundata - Giuvala, Vama Buzăului), iar oraşul Braşov a fost cel mai important oraş transilvănean în care a intrat armata română (16/28 august 1916).

În Fundata există un monument, care este amplasat în curtea dispensarului din comună, fiind ridicat în memoria eroului Gheorghe Poenaru-Bordea, căzut în Primul Război Mondial. Monumentul a fost ridicat din iniţiativa Societăţii „Mormintele Eroilor“ şi este realizat din piatră, iar împrejmuirea este asigurată de piloni uniţi cu lanţuri. În partea inferioară este fixată o placă de bronz cu basorelief – atacul infanteriei. Pe latura frontală este săpată în piatră o inscripţie aurită: „Eroului colonel Gheorghe Poenaru-Bordea, cel dintâi ofiţer căzut vitejeşte pentru strămutarea acestui hotar, 14 august 1916“. De asemenea, terbuie amintit faptul că, în perioada celor patru săptămâni anterioare retragerii peste Carpaţi, pentru prima oară în istoria modernă a Transilvaniei, o parte din localităţile judeţului Braşov, în frunte cu oraşul Braşov, au fost conduse de administraţie românească (primar, prefect).

În acest context istoric important, sărbătorit la nivel naţional, Consiliul Judeţean Braşov şi Muzeul Judeţan de Istorie au prezentat astăzi un proiect cultural care să asigure o aniversare deosebită acestui moment. Pentru organizarea evenimentului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor a precizat că se vor aloca de la buget 114.000 de lei, sumă ce va fi aprobată în plen în şedinţa de miercuri.

Proiectul „Braşov 1916” este expresia culturală a obligaţiei morale a Braşovului de a participa la programul cultural european dedicat Primului Război Mondial cu un eveniment complex, profesionist, inedit, cu anvergură internaţională dar specific istoriei locale, accesibil unei categorii foarte mari de beneficiari, de la elevi la seniori. 

„Patrimoniul istoric local este prezentat în şi lângă Casa Sfatului, «kilometrul zero» al culturii braşovene, prin intermediul unei experienţe culturale importante care include un festival internaţional de reconstituire istorică, o expoziţie muzeală cu bunuri culturale prezentate în premieră, o expoziţie outdoor, un simpozion cu conferinţe în aer liber, un volum de documente istorice / catalog expoziţie, o arhivă digitală cu colectii personale. O experienţă completată la final cu un modul de educaţie civică pentru elevii braşoveni dedicat cultului eroilor. «Brasov 1916» nu este un discurs despre învingători şi învinşi. El dă înţelesuri istoriei Braşovului Primului Război Mondial, iar acestea, împărtăşite miilor de vizitatori, vor genera, la rândul lor, noi conţinuturi care să îmbogăţească viaţa culturală a Braşovului”, a precizat Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov.

În cadrul proiectului va exista o expoziţia tematică „Braşov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial”, la Casa Sfatului, sala de expoziţii temporare de la etajul I, o expoziţia tematică outdoor „Braşov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial”,  ambele în intervalul iunie – octombrie 2016, Piaţa Sfatului De asemenea, va fi organizat Festivalul internaţional de reconstituire istorică  „Braşov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial”, în zilele 26 – 28 august 2016, Piaţa Sfatului. 

„Vor participa peste 70 de reenactori din România şi străinătate. Membrii asociaţiilor de reconstituire istorică vor aborda armata română, armata germană şi armata austro-ungară, cuprinzând prezentări de armament şi uniforme militare specifice Primului Război Mondial, scene de viaţă cazonă, revista de front, scene de instrucţie de front etc.”, precizează Pepene.

Tot în cadrul acestei manifestări va fi şi un simpozion, în perioada 26 - 27 august 2016, Piaţa Sfatului. Acesta este prevăzut să se desfăşoare în Piaţa Sfatului, într-un spaţiu special amenajat lângă Casa Sfatului sau la Centrul Cultural Reduta (dacă vremea nu permite desfăşurarea în aer liber) şi se adresează publicului larg. Coferinţele vor fi susţinute de personalităţi culturale din România (se are în vedere şi invitaţi din străinătate). La finalul conferinţelor sunt programate filme artistice inspirate din tematica Primului Război Mondial.

Vor fi implicaţi şi elevii din Braşov

După începerea anului şcolar (septembrie 2016) se vor organiza lecţii deschise de istorie în incinta spatiului expoziţional Braşov 1916. Elevii, grup ţintă foarte important al proiectului, vor fi conştientizaţi cu privire la însemnătatea momentului istoric din anul 1916 şi importanţa cultului eroilor, atât la nivel local, cât şi internaţional.

Elevii, coordonati de specialiştii muzeului, vor identifica spaţiile sacre legate de Primul Război Mondial, cimitirele eroilor şi monumentele istorice legate de campania din 1916, folosind volumul de documente şi informaţiile din expoziţie. Apoi se vor organiza vizite, iar elevii, insoţiţi de militari voluntari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte, vor fi implicaţi în îngrijirea spaţiilor sacre.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite