Braşovenii sunt invitaţi în weekend la Sântilia de la Săcele

Braşovenii sunt invitaţi în weekend la Sântilia de la Săcele

Sântilia se desfăşoară în Poiana Angelescu. FOTOAdevărul.

Festivalul feciorilor  este o veche sărbătoare a mocanilor din Săcele, care are loc în perioada  19, 20 şi 21 iulie, în aceeaşi perioadă cu Sărbătoarea Prorocului Sfântul Ilie, într-un loc cunoscut ca Poiana Angelescu.

Din programul festivalului nu vor lipsi petrecerile câmpeneşti, simpozioanele despre obiceiurile tradiţionale, dar şi concertele pentru tineret. „Sărbătoarea este foarte legată de viaţa şi munca mocanilor din Săcele, care strabateau mari distanţe cu turmele lor de oi. Specific acestei sărbători este oferirea de cadouri fetelor cu care urmau să se căsătorească, furci de tors şi tipare pentru caş, crestate cu măiestrie. După ce îşi duceau turmele în munţi, ei nu mai aveau voie să mai coboare în sat şi nici să fie vizitaţi de soţii sau de iubite. Scopul sărbătorii «Sântilia» era de a face schimb de produse şi de cunoaştere a tinerilor în vederea căsătoriei“, spun organizatorii evenimentului, citaţi de newsbv.ro.

Vineri, de la ora 17.00, la Muzeul Etnografic din Săcele, va avea loc simpozionul „Portul românesc săcelean“ şi va putea fi vizitată expoziţia de fotografie a arh. Dan Median

Sâmbătă, tot de la ora 17.00, în Poiana lui Angelescu, este seara tineretului. Vor concerta Trupa 6, Daguu Project, fomraţii de la Clubul Elevilor din Săcele.

Duminică, festivităţile încep la ora 13.00, în Poiana Angelescu, unde va avea loc un spectacol de muzică populară: soţii Nemeş, artişti locali, seara fiind încheiată cu focuri de artificii.

Pe aceeaşi temă:

Festival SF la Râşnov

Cursa Trăsniţilor în Livada Poştei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: