Braşov: Zeci de braşoveni au fost fraudaţi prin SMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mecanismele de fraudare sunt extrem de simple. Infractorii se bazează pe naivitatea abonaţilor reţelelor de telefonie mobilă, iar până acum prejudiciul este de aproximativ 50.000 de lei.

De la începutul anului până în prezent, infractorii au reuşit să golească din buzunarele braşovenilor suma de 47.500 lei. „Deşi au fost făcute numeroase sesizări în presă cu privire  la  înşelăciunile  practicate  prin intermediul telefoniei mobile, în mod inexplicabil, tot mai multe persoane cad victime unor astfel de infractori”, ne-a declarat  inspectorul Ruxandra Stanciu de la Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Braşov.

2400 de lei, cel mai mare prejudiciu

De la începutul anului până în prezent, 57 de braşoveni s-au plâns la poliţie că au fost fraudaţi prin intermediul SMS-urilor. Oamenii legii bănuiesc, însă, că numărul păgubiţilor este mult mai mare. Cel mai mare prejudiciu înregistrat anul acesta este de 2.400 de lei şi i s-a întâmplat unui abonat la una dintre reţelele de telefonie mobilă.
Oamenii legii spun că infractorii se folosesc de nişte mecanisme extrem de simple pentru a-i păcăli pe oameni
. Cea mai bună armă pe care o au este naivitatea unora dintre abonaţii reţelelor de telefonie mobile, care nu verifică sms-ului sau apelul primit la operatorul de telefonie şi dau curs dau solicitărilor venite  din partea  infractorilor.

Nu încărcaţi nimănui cartela telefonică


Unul din modurile de operare cel mai frecvent întâlnit constă în trimiterea unui mesaj prin care ,,victima” este anunţată că este câştigătoarea unui premiu în bunuri sau bani. Numai că, pentru a intra în posesia acestuia, abonatul trebuie să cumpere o cartelă reîncărcabilă şi să comunice celui care a trimis mesajul, codul acesteia.
Cunoscând acest cod, ,,expeditorul” mesajului  fals îşi încarcă creditul cu valoarea respectivei cartele şi, ulterior, nu-şi mai contactează ,,clienţii”, pentru a le înmâna premiul , aceştia rămânând cu paguba provocată de cumpărarea cartelei”, explică inspectorul Ruxandra Stanciu.

Nu tastaţi coduri pe telemobile


Un alt mod de operare este contactarea telefonică a ,,victimelor” şi determinarea acestora, sub diferite pretexte, să tasteze pe telefonul lor anumite coduri pentru a intra în posesia premiului, scopul fiind în realitate reîncărcarea cartelei infractorului. „Recomandăm abonaţilor reţelelor  de telefonie mobilă să nu dea curs nici unei solicitări venite în astfel de moduri şi în nici un caz să nu ofere detalii cum ar fi conturi bancare, CNP, serie buletin etc. unor persoane necunoscute”, avertizează Ruxandra Stanciu de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite