Braşov: Turiştii avertizaţi să evite ieşirile la iarbă verde, în jurul Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Turiştii avertizaţi să evite ieşirile la iarbă verde, în jurul Braşovului
Braşov: Turiştii avertizaţi să evite ieşirile la iarbă verde, în jurul Braşovului

De la începutul anului, 11 animale turbate au fost identificate şi eutanasiate pentru că erau bolnave de rabie. 10 vulpi şi o pisică i-au atacat pe braşoveni fiind infestate cu acest virus. Municipiul Braşov este în carantină de gradul 3.

În judeţul Braşov au fost declarate în primele 7 luni ale anului şase focare de infecţie cu virusul rabic. Un punct „fierbinte” pe harta virusului rabic este cel de la Pietrele lui Solomon, din Municipiul Braşov. După ce în urmă cu o lună o vulpe l-a muşcat de 6 ori de picioare pe un copil de 9 ani, ieri s-a confirmat rabia şi la o pisică. Felina l-a atacat pe un muncitor, în aceeaşi zonă din municipiul Braşov.

Atât localnicilor, cât şi turiştilor, NU le este recomandată zona cunoscută drept Pietrele lui Solomon, ca loc de plimbare şi de grătare.

VEZI AICI POVESTEA COPILULUI MUŞCAT DE VULPE


CITEŞTE AICI POVESTEA BRAŞOVEANULUI MUŞCAT DE PISICĂ


Număr dublu

Alte 5 focare din judeţ sunt la Zărneşti, Ghimbav, Caţa, Râşnov şi Hărman. Numărul animalelor infectate este dublu faţă de aceeaşi perioadă a anilor trecuţi, iar pentru prima dată virusul turbării a trecut din mediul sălbatic în cel domestic.

Măsuri de urgenţă

Accesul în pădure va fi restricţionat de DSV, în special  a persoanelor cu câini. În ultima lună medicii veterinari au cercetat peste 300 de pisici şi câini de la curţile braşovenilor. Deşi sunt obligaţi prin lege să-şi vaccineze animalele de companie, 13 braşoveni au refuzat clar vaccinul, fiind pasibili de amenzi usturătoare. Medicii veterinari le solicită braşovenilor să îşi vaccineze antirabic câinii şi pisicile şi să anunţe imediat la DSV orice modificare comportamentală a animalelor de companie. Comportamentul specific al animalelor care au contactat virusul rabic este:  agresivitate, tendinţa de a muşca, salivaţie, paralizii.

O zgârietură poate fi fatală

Virusul rabic nu se transmite prin aer, însă este suficientă o zgârietură pentru ca el să treacă de la animalul bolnav la un om sănătos. Boala este tratabilă dacă este descoperită la timp. Dacă nu, afectează sistemul nervos iremediabil şi produce moarte. Perioada de incubaţie a virusului variază de la 21 de zile la câteva luni sau ani, timp în care nu există nicio manifestare.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite