Braşov: Tichete cadou în loc de zile fără plată, pentru profesori

Braşov: Tichete cadou în loc de zile fără plată, pentru profesori

Nu toţi profesorii sunt încântaţi de soluţia propusă de ISJ

Profesorii din Braşov nu servesc zilele fără plată, obligatorii pentru toţi bugetarii din învăţământ. Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) a găsit o soluţie locală la această problemă: tichetele cadou vor suplini procentul de 15,5%, reducerea ministerială din salariul profesorilor.

„Tichetele au o valoare de până la 800 de lei, în funcţie de gradul şi vechimea cadrelor didactice. Aproximativ 80% dintre colegi, respectiv profesorii, personalul didactic, personalul auxiliar şi nedidactic pot beneficia sau nu de tichete compensatorii. Unii vor să primească şi tichete şi să stea şi acasă. Găsindu-se această soluţie, logic este ca profesorii să vină la şcoală, pentru a nu le fi afectate veniturile, mai ales acum, în perioada sărbătorilor", a spus prof. Dorel Agache, inspector-şef al IŞJ Braşov.

Minivacanţă pentru profi

Din păcate, nu toţi profesorii au fost mulţumiţi de soluţia tichetelor compensatorii, pentru că îşi doresc o minivacanţă, mai ales că 30 noiembrie pică luni, iar marţi este zi liberă, fiind 1 decembrie, Ziua Naţională a României.

Unii dintre profesori preferă să stea acasă pe 30 noiembrie, pentru că pleacă în vacanţă din weekend, dar i-am atenţionat că trebuie să recupereze materia. Din informaţiile noastre, doar două şcoli vor sta acasă. Oricum, noi vom găsi o soluţie", a adăugat Dorel Agache.

Pe de altă parte, în rândul profesorilor, părerile sunt împărţite: debutanţii sunt nemulţumiţi de faptul că tichetele nu acoperă pierderile salariale. Titularii, preferă să vină la şcoală, chiar dacă recunosc că sistemul este bulversat.

Sunt bune şi bonurile, decât nimic. Nu este o soluţie să nu venim la şcoală, pentru că oricum trebuie să recuperăm materia într-un fel sau altul. Mai rău este pentru colegii debutanţi, care vor primi mai puţin decât cei cu vechime", a spus Elena Urian, profesor la Şcoala Generală nr. 28.

Tichetele compensatorii se acordă în funcţie de veniturile primăriilor. De exemplu, profesorii din Ghimbav au primit tichete în valoare de până la 800 de lei.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: