Braşov: Superstiţii în noaptea dintre ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii au o mulţime de tradiţii şi superstiţii de Revelion. Foto: arhivă
Românii au o mulţime de tradiţii şi superstiţii de Revelion. Foto: arhivă

Se spune că de Revelion este bine să fie cât mai mult zgomot în jurul nostru pentru ca spiritele rele să nu se apropie. Peste tot în ţară există superstiţii legate de ajunul şi prima zi a noului an. Aşa că românii apelează la numeroase „trucuri" pentru ca noul an să le aducă noroc, bogăţie şi fericire. 

Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului în noaptea dntre ani este numit, în popor „îngropatul anului", denumirea de Revelion aparţinând timpurilor moderne.

În ajun de Anul Nou, foarte mulţi români, fie că recunosc sau nu, ţin cont de anumite superstiţii. În popor se spune că nu este bine ca pe 31 decembrie să foloşiţi foarfeca, să călcaţi sau să spălaţi rufe pentru că distrugeţi norocul.

Tot din bătrâni se mai spune că un gospodar nu trebuie să măture în Ajun de Anul Nou, pentru că alungă prosperitatea. La miezul nopţii, uşile trebuie deschise pentru ca anul vechi să iasă şi să lase loc celui nou care va aduce sănătate, fericire şi, binenţeles, mult noroc.

De asemenea, în noaptea dintre ani, din casă nu trebuie să lipsească crenguţele de vâsc, care aduc norocul, iar paharul de pe masă trebuie să fie, în permanenţă, plin.

Purtaţi haine noi

Ţinuta de Revelion nu este foarte importantă, însă tradiţia spune că este bine să avem o haină nouă pe noi sau ceva de culoare roşie, pentru a atrage energiile pozitive. În plus, în fiecare buzunar trebuie să avem măcar un bănuţ, ca anul nou să fie unul prosper. Superstiţioşii ştiu că aceia care rămân cu datoriile neplătite sau care dau bani cu împrumut în noaptea de Revelion nu vor avea un an bogat.

Atenţie cine vă trece pragul!

Obiceiurile nescrise spun că omul care va trece pragul în prima zi a anului va influenţa tot anul următor. Dacă persoana care intră în casă este o femeie, însemană că urmează un an mai puţin bun, iar dacă este bărbat atunci va fi un an norocos.

De asemenea, şi obiectul pe care îl ţineţi în mână la miezul nopţii sau cel pe care îl veti lua în mână imediat după trecerea dintre ani va marca anul care vine. Dacă ţineţi bani în mână, veţi avea bani tot anul, dacă ţineţi persoana iubită de mână vă va merge bine în dragoste, iar dacă ţineţi paharul în mână veţi avea un an vesel.

Nu uitaţi că dorinţa pusă la miezul nopţii are toate şansele să se împlinească. Atenţie! Aduce ghinion dacă plângeţi în prima zi a noului an, dacă strănutaţi în noaptea de Anul Nou sau dacă puneţi calendarul pe perete înainte ca noul an să înceapă.

Tradiţii de Anul Nou

În Ajunul Anului Nou, în unele zone ale ţării se practică mersul cu Pluguşorul şi jocurile cu măşti, cum sunt Capra, Ursul, Căluţul şi Cerbul, iar în dimineaţa noului an, se merge cu Sorcova. Astăzi, aceste obiceiuri şi-au pierdut însemnătatea fiind practicate mai mult în scop de diverstisment.

Obiceiul Pluguşorului este legat de speranţa fertilităţii, jocul caprei, al ursului, căluţii şi jocul cerbului sunt obiceiuri care seminifică înmulţirea uşoară şi rapidă în lumea animală şi a fertilităţii pământului.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite