Braşov: PORTRET/ Petruţa Măniuţ, muzicologul cu inimă de copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De şase ani, femeia organizează  diferite evenimente culturale. Ea susţine că se identifică foarte bine cu funcţia de formator de cultură şi este deosebit de împlinită că poate ajuta la formarea bunul gust al publicului pentru valoarea autentică.  

Petruţa Maniuţ  consideră că „muzica este cea mai abstractă şi cea mai frumoasă dintre arte. Simţi că o ai, dar de fapt nu o ai. Se întâmplă să auzi un sunet care apoi îţi fuge dacă nu şti să îl preţuieşti".

Muzicologul provine dintr-o familie de ingineri care au preţuit muzica şi care au îndrumat-o pe ea şi pe sora ei spre muzică. De aceea, din dragoste pentru această artă, a studiat la trei universităţi cu profil muzical, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia muzicologie şi compoziţie muzicală şi la Universitatea Transilvania, licenţiată fiind în interpretare instrumentală pian.

Pentru că şi-a dorit să acumuleze cât mai multe cunoştinţe în domeniul muzical, Petruţa a urmat studii postuniversitare în ţară, dar şi în străinătate, iar în 2005 a devenit doctor în muzică.  

Îndrumă tinerii spre muzică

Încă din 2003, muzicologul este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Muzică. Tot de atunci, ea organizează diverse evenimente muzicale la care pot participa toţi melomanii braşoveni.

Cu timpul s-a format un public constant care participă la evenimentele muzicale. Spre exemplu, am organizat proiectul «Convorbiri despre muzică» în cadrul căruia se prezintă capodopere muzicale cu explicaţii şi audiţii care să poată transmite un mesaj tuturor doritorilor şi «Vecernii muzicale», în care se pune contact pe repertoriul muzical religios, cel mai profund din istoria artei muzicale", mărturiseşte formatorul.

În plus, Petruţa Maniuţ susţine că are onoarea să predea tinerelor talente chiar în Liceul de Artă, acolo unde şi ea a studiat şi unde există o atmosferă culturală intensă şi diversă. Activitatea întreprinsă de muzicologul Petruţa Maniuţ este vastă. Astfel, ea este membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi a altor organizaţii muzicale naţionale şi internaţionale, este autoarea a 20 de volume de muzicolgie şi încă trei de versuri.

Mai mult, pe viitor intenţionează să scoată o serie intitulată „Tratatul muzical despre iubire" preconizată în opt volume, care se adresează marelui public şi în care va încerca să curprindă aproximativ toate marile capodopere care cântă despre cel mai nobil sentiment - iubirea. Astfel, activitatea Petruţei este complexă deoarece femeia cântă la pian, compune muzică uşoară şi modernă, dar scrie şi versuri.

Stagiunea trecută, Petruţa Maniuţ a fost consilierul artistic al Filarmonii Braşov. Funcţia aceasta mi-a oferit posibilitatea de a asigura o legătură intensă cu publicul, relaţie pe care am simţit-o şi am preţuit-o profund", mărturiseşte femeia.

Profil

NĂSCUTĂ. 7 iunie 1976, Braşov.

STUDII. Universitatea de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Muzică din Braşov.

FAMILIE. Necăsătorită 

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost primul eveniment pe care l-aţi organizat la Braşov?

Primul eveniment pe care l-am organizat aici a fost proiectul „Muzica de dragostea lumii", la care am reuşit să adun un public format din sute de persoane. Mârturisesc că a fost primul proiect în care am reuşit să reunesc audiţia muzicală propriu-zisă cu o prezentare muzicologică adecvată. Am gândit un repertoriu care să redea toate tipurile de iubiri, aşa cum se reflectă ele în muzică.

Cum este să lucraţi cu copii?

Ca profesor la Liceul de Artă, am posibilitatea să cunosc tineri muzicieni care vor aduce glorie marilor centre universitare ale ţării. Este foarte important ca tinerii să beneficieze de sprijin la început şi pentru mine este o plăcere să lucrez cu ei.  

Ce-i place:

„Îmi place foarte mult să-mi petrec timpul cu Cosmin, viitorul meu soţ. De asemenea, acord o mare importanţă credinţei în Dummezeu, căreia îi datorez totul şi îmi plac foarte mult şi copiii".  

Ce nu-i place:

„Nu-mi place de oamenii care spun altceva decât gândesc. De asemenea, nu-i agreez nici pe cei care nu respectă opinia celuilalt şi încearcă să-şi impună propria idee".

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite