Braşov: Nicolas Simion: „Dumbrăviţa este în fiecare notă a muzicii mele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolas Simion predă lecţii de saxofon la o şcoală de muzică din Koln
Nicolas Simion predă lecţii de saxofon la o şcoală de muzică din Koln

Puţini ştiu că Braşovul a dat lumii un geniu al saxofonului, Nicolas Simion. Maestrul cântă etnojazz de ani buni în marile cluburi ale lumii, folosind un limbaj pur românesc: folclorul.

Nicolas Simion s-a născut în „Delta Braşovului", dar a fost „adoptat" de germani, care îl recunosc ca pe unul de-al lor. De mai bine de 10 ani locuieşte în Koln. De sărbători s-a întors acasă, la Dumbrăviţa, pentru a fi alături de familie.

La Koln, însă, este în lumea lui: cântă alături de muzicienii celebri, este compozitor şi le dă lecţii de saxofon nemţilor, având cursuri o dată pe săptămână la o şcoală de muzică.

De fiecare dată mă bucur să mă întorc în Dumbrăviţa. Acolo am făcut şcoala primară. Învăţătoarea mea i-a sfătuit pe ai mei să mă dea la şcoala de muzică. Pe mine mă fascina folclorul şi chiar a fost parte activă a vieţii mele muzicale încă de la început.

Pe vremea aia nu-mi era foarte clar ce vreau să fac, deşi ascultam muzică cu foarte mare plăcere. Mi-am dat seama că vreau să fac saxofon în armată, când un coleg făcea nişte improvizaţii fascinante pe ceea ce se cânta la radio, şi m-a atras foarte mult", îşi aminteşte artistul.

Aventura emigrării

Prima scenă pe care a urcat artistul a fost cea a cluburilor şi a hotelurilor. După ce a terminat Conservatorul, Nicolas a cântat în trupa Opus 4, înfiinţată în 1984, cea mai activă trupă de pe vremea aceea.

Tot atunci a şi început să scrie piese şi a luat lecţii de compoziţie. „În 1988 m-am retras «discret» din formaţie şi din România", spune, glumind saxofonistul.

Pentru că îşi dorea mai mult şi pentru că voia să cunoască artişti de jazz adevăraţi, Nicolas a făcut tot posibilul să plece din România. Totul s-a transformat într-o aventură. După ce a încercat de nenumărate ori să obţină viză a hotărât să plece cu paşaport de turist.

S-a stabilit o perioadă la Budapesta, unde a lucrat într-o fabrică de ochelari, iar la scurt timp a reuşit să emigreze în Austria, unde a ajuns cu doar zace mărci şi două instrumente. A obţinut azil politic şi a început să se pună pe treabă.

image

Doina şi sârba în acorduri de jazz

„Visam la o muzică originală şi profundă. Mi-am dat seama că nu am nicio şansă dacă îi imit pe marii cântăreţi de jazz. Aveam nişte idei despre cum ar trebui să sune muzica mea încă din ţară.

Ceea ce mi-a dat direcţia cu adevărat a fost cartea a lui Bella Bartok, pe care am găsit-o în Budapesta. Cu primul meu salariu de la fabrica de ochelari, 3.000 şi ceva de forinţi, mi-am luat acea carte, care m-a ajutat să-mi creez un repertoriu propriu", mărturiseşte Nicolas.

Doine, Balade, sârbe, colinde româneşti se regăsesc în repertoriul vast al lui Simion. Alături de trupa sa din Germania, Nicolas Simion Grup a reuşit să-i cucerească pe străini şi să-i inveţe un alt limbaj al muzicii.

Se bucură de un succes nebun în toată lumea, muzica sa exprimând nu numai spiritul transilvănean, ci şi pe cel balcanic în general.

În 2007 Nicolas Simion a primit titlul de cetăţean de onoare al comunei Dumbrăviţa, moment încununat de un concert de folkjazz.

Ultimul său album, „Transilvanian Jazz" a avut un succes răsunător.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum se face că aveţi succes în străinătate, dar în România nu?

Ironia este că eu cânt mai mult în străinătate etnojazz decât în România. Când vin în România să cânt această muzică, nu are acelaşi efect. Eu cred că publicul nu este încă pregătit şi nu savurează elementul de folclor, pe care îl aude în fiecare zi.

Am fost criticat în România, dar cred că avem nevoie să ne cunoaştem mai bine pe noi înşine şi să înţelegem că muzica românească trebuie să meargă mai departe.

 Care credeţi că este viitorul etnojazz-ului?

Cred că fiecare cultură îşi are tradiţia sa. Fiecare rezonează la un alt fel de sunet. Jazz-ul este ca o limbă. Poţi să-l vorbeşti astfel încât să te înţeleagă şi ceilalţi. Jazz-ul are sintaxă, are o gramatică pe care trebuie să o înţelegem.

Eu cred că mi-am găsit identitatea şi direcţia în muzică şi sigur, cel mai important este că am un repertoriu foarte bogat, care este cartea mea de vizită.

Profil

Născut: 15 iunie 1959, Dumbrăviţa

Studii: Conservator

Familie: Necăsătorit

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite