Braşov: Liceele au fost luate cu asalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de clasa a VIII-a au intrat în febra admiterii. Până în 25 iunie ei se pot înscrie la liceu pe baza notelor obţinute la tezele unice şi în cei patru ani de şcoală generală.

La Braşov, cel mai căutat este Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”. „Anul trecut am avut cea mai mare medie de admitere, 9,50, la clasa de Ştiinţe ale Naturii şi cea mai mică a fost 9,19, la clasa de bilingv franceză”, a declarat Mariana Ionescu, directoarea Colegiului Andrei Şaguna. La admiterea din 2008, cea mai mică medie de admitere pe judeţul Braşov a fost 05.06 şi s-a înregistrat la Liceul „Mihai Săulescu”, din Predeal.
La Sibiu, numărul absolvenţilorde gimnaziu este mai mic decât numărul locurilor la licee. Cei 3.414 absolvenţi pot opta pentru unul dintre cele 3.976 de locuri, la învăţământul de zi sau la cele patru clase de seral. Inspectoratul oferă anul acesta şi 108 locuri pentru elevii cu deficienţe, în nouă clase din judeţ. Cele mai căutate sunt liceele „Samuel von Brukenthal”,„Gheorghe Lazăr” şi Octavian Goga. Niciunul dintre elevii sibieni care vor deveni liceeni din toamnă nu a reuşit să termine gimnaziul cu 10, media maximă de anul acesta fiind de 9,97. 543 de elevi din judeţ au, însă, media de admitere peste 9.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean Şcolar (ISJ) Prahova, anul acesta sunt disponibile, în total 7.894 de locuri la liceele ploieştene, dintre care 174 sunt alocate elevilor rromi. 176 sunt distribuite învăţământului vocaţional, iar 56 sunt vacante în încăţământul special, pentru elevii cu dizabilităţi. Anul trecut, la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” elevii au intrat cu cele mai mari medii, cuprinse între  8,70 şi  9,66, în timp ce, media cea mai mică a fost de 7,75, la grupul Şcolar Industrial 1 Mai Ploieşti.

Atenţie la fişa de admitere


Profesorii şi autorităţile le atrag atenţia părinţilor şi elevilor că fişa de admitere trebuie completată cu mare atenţie. În primul rând trebuie ca oamenii să fie realişti şi să ţină cont de media elevului. În funcţie de aceasta trebuie ales liceul. Pe fişă se trec unităţile de învăţământ în ordinea preferinţelor elevului.
Este indicat să se verifice care a fost ultima medie de admitere la liceul ales, în anul anterior. Astfel elevii pot vedea ce şanse au să obţină un loc. De exemplu, dacă la un liceu, în 2008, media de admitere a fost de 9.50, iar elevul are acum o medie de 8.00 , este greu de crezut că va fi declarat admis. Mai bine alege o unitate de învăţământ unde anul trecut s-a intrat cu o medie apropiată de a sa. Degeaba se trece primul pe listă un liceu de prestigiu dacă respectivul candidat nu are şi o nouă pe măsură.
De asemenea este bine ca pe fişă să se treacă cât mai multe obţiuni. Astfel elevul va fi sigur să va obţine un loc la un liceu. Repartizţia computerizată va avea loc în 3 iulie.

Medie între teze şi notele din anii de studiu


Media finală de admitere are mai multe componente. Se ţine cont de notele obţinute la tezele unice de la limba română şi matematică din cele două semestre ale acestui an şcolar, dar şi de cele obţinute la tezele de la istorie sau geografie. Din aceste note se obţine o medie care reprezintă 50% din nota finală. Cealaltă jumătate se calculează din media finală a celor patru ani de gimnaziu. Codul fiecărui liceu va fi găsit în broşura de la fiecare şcoală. Tot la instituţia de învăţământ, elevii vor găsi şi numărul de locuri disponibile pentru fiecare liceu.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite