Braşov: CAMPANIE: Primarul aruncă vina pe ANRSC pentru taxele de debranşare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, în fiecare vară, CET rămâne fără gaz din cauza datoriilor pe care le are la furnizor. Din cauza aceasta şi cei 32.700 de consumatori captivi rămân fără apă caldă. Aceştia sunt condamnaţi să trăiască în condiţii demne de mediul rural.

Reacţiile braşovenilor faţă de taxele exagerate  percepute de CET Braşov pentru debranşare devin tot mai vehemente, de la o zi la alta. Consumatorii captivi sunt nemulţumiţi de faptul că în fiecare vară furnizorul de energie termică rămâne fără gaz metan şi, astfel, sunt condamnaţi să rămână fără apă caldă şi să trăiască mai rău ca în mediul rural, spălându-se cu apă încălzită la ibric.
Cu toate acestea, „evadarea” din sistemul centralizat este destul de greoaie, având în vedere cuantumul „birurilor” care trebuie achitate. Astăzi, i-am cerut punctul de vedere primarului George Scripcaru.

"Oricine e liber să se debranşeze"

Acesta a motivat faptul că nu autorităţile locale poartă vina pentru taxele mari. „Sunt nişte chestiuni pe care nu le-am stabilit noi, ci sunt stabilite de Autoritatea Naţională pentru Serviciile Comunale de Utilităţi Publice (ANRSC), printr-un regulament ale cărui prevederi nu sunt în vigoare doar de acum, ci de mai mult timp. Aceste taxe nu sunt impuse de Primărie”, ne-a declarat primarul George Scripcaru.  Acesta a mai precizat că municipalitatea nu-i va îngrădi în niciun fel pe braşoveni să se debranşeze. „Din punctul meu de vedere, fiecare cetăţean e liber să facă cum doreşte. Nu poţi să impui cuiva să nu se se debranşeze. Eu am cerut directorului CET să dea curs la toate cererile şi să nu existe nicio problemă”, ne-a mai spus primarul.

Vot contra taxelor

„Adevărul de Seară” a lansat un sondaj online prin care le-a cerut braşovenilor să-şi exprime părerea cu privire la aceste „biruri”. 88% dintre respondenţi consideră nejustificate aceste taxe, în timp doar la 12% li se pare normal să plătească câte 100 de lei pentru fiecare calorifer debranşat, 60 de lei pentru tăierea unui racord de apă rece, la care se adaugă alte avize ce însumează peste 170 de lei. Asta fără a luat în calcul cei 1.200 de lei, taxa de urgenţă, în cazul în care nu doreşti să aştepţi 45 de zile după echipa CET şi eventual să te prindă iarna şi să rămâi şi fără centrala proprie montată.

CET versus centrale

Majoritate a braşovenilor este nemulţuimită de serviciile de termoficare. „CET este o vacă de muls pentru autorităţi! Faceţi un calcul câţi bani se bagă în CET şi o să rămâneţi surprinşi câte centrale termice indiviuduale se pot cumpăra de banii aceştia”, susţine Silviu Ioniţă într-un comentariu postat pe site-ul brasov.adevarul.ro. Tot mai mulţi braşoveni se gândesc deja să renunţe la serviciile furnizorului şi să-şi monteze centrală de apartament, dar singura problemă rămâne debranşarea. „Cine poate hotarî ce fac eu pe proprietatea mea? O să tai pur şi simplu caloriferele. Sunt ale mele, în apartamentul meu. Nu le-a plătit nici CET-ul, nici Primăria, nici altcineva”, a spus supărată Ghia.

Baie la lighean?!

Distrigaz a luat decizia să sisteze, de joi, gazul livrat către CET Braşov, din cauza datoriilor de 60 de milioane, pe care furnizorul de energie termică le-a acumulat. În schimb, CET mai are de recuperat de la asociaţiile de proprietari doar 12 milioane de lei, iar încasările scad de la o zi la alta. Totuşi, directorul furnizorului, Florin Cuţitei, este optimist şi crede că va îndupleca Distrigaz să nu sisteze livrările. 

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite