Braşov: CAMPANIE: „Eco-Heat” riscă să ajungă în situaţia CET

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: CAMPANIE: „Eco-Heat” riscă să ajungă în situaţia CET
Braşov: CAMPANIE: „Eco-Heat” riscă să ajungă în situaţia CET

CET riscă să fie amendat de CJPC cu aproape 160.000 de lei, pentru că i-a lăsat pe braşoveni fără apă caldă. Austriecii care au băgat 800.000 de euro în moderna centrală riscă să rămână cu o mare gaură în buget, dacă braşovenii nu-şi vor plăti facturile la apă caldă şi căldură.

După mai multe amânări, primul grup al centralei termice şi electrice „Eco-Heat” a intrat în funcţiune. Pe viitor, noul furnizor ar trebui să ia cu totul locul CET, aceasta urmând a se ocupa doar de reţelele de distribuţie din oraş. Chiar dacă „Eco-Heat” este practic o altă firmă şi în prezent, are gaz metan, problema de fond rămâne, iar proiectul, finanţat în totalitate de investitorii austrieci, riscă să se năruie tocmai din cauza consumatorilor, care nu-şi plătesc facturile la apă caldă şi încălzire. Totuşi, conducerea „Eco-Heat” este optimistă şi nu crede că va rămâne cu buza umflată. „Clientul nostru este practic CET, iar dacă nu vor plăti, noi vom sista furnizarea energiei termice către ei”, a declarat pentru „Adevărul de Seară” Bogdan Banu, project manager în cadrul „Eco-Heat”.

Rentabilă, doar şi cu apă caldă


Acesta a recunoscut totuşi, că, pentru a fi rentabilă şi pentru a recupera cei 800.000 de euro investiţi în centrală, trebuie să producă atât curent electric, cât şi energie termică. „Banii vor fi recuperaţi din vânzarea de curent, dar şi din energia termică ce o dăm către populaţie. Nu ştiu exact în cât timp ne vom recupera investiţia”, a punctat Gerold Gindele, administrator „Eco-Heat”. O altă problemă o mai constituie şi faptul că CET nu ar putea plăti preferinţial facturile doar la „Eco-Heat”, iar datoria istorică la Distrigaz să rămână. Centrala ar trebui să suplinească CAF Metrom şi săptămâna viitoare să înceapă furnizarea de apă caldă către o parte din locuitorii din zonă.

Promisiuni de contorizare individuală


Noua centrală consumă 272 de metri cubi de gaz pe oră şi produce un megawatt de curent electric şi 1,18 megawaţi energie electrică. Primarul George Scripcaru a susţinut că, pentru început, se vor încheia contracte individuale cu braşovenii care locuiesc în zona alimentată de „Eco-Heat”, iar pe viitor fiecare apartament va fi contorizat. Astfel, vor fi debranşaţi doar cei ce nu-şi plătesc facturile.

CET va fi amendat

Braşovenii care stau de aproape două săptămâni fără apă caldă, cu toate că au facturile la zi, continuă să reclame furnizorul la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Braşov. Directorul comisariatului, Marius Dunca, a precizat că, până acum, au fost depuse 15 reclamaţii atât de la asociaţiile de proprietari, cât şi de la persoane fizice. Acesta a explicat că reclamanţii au facturile la zi, astfel că CET riscă să primească o amendă cuprinsă între 2.000 şi 20.000 de lei pentru că nu respectă contractul. „Astăzi vom chema conducerea CET la discuţii pentru a vedea care sunt soluţiile. Pe lângă amendă, CET va primi şi un plan de măsuri care, oricum, include reluarea furnizării apei calde”, a explicat Marius Dunca.

Asociaţii fără strop de apă


Patru asociaţii de proprietari, care aveau de săptămâna trecută apa caldă oprită, nu mai au de acum două zile niciun strop de apă, după ce şi Compania Apa a decis să sisteze furnizarea apei potabile din cauza datoriilor acumulate de locatari. Acestea au datorii la apă de peste 30.000 de lei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite