Braşov: CAMPANIE: CET ţine la „secret” calculul taxei de debranşare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia a fost reclamată de braşovenii nemulţumiţi până şi la primul-ministru. În acelaşi timp, CET continuă politică de „ţepe”: încasează bani de la bun-platnici şi nu furnizează apa caldă, conform contractului. Votează şi spune cine crezi că se face vinovat de problemele CET.

CET a intrat din nou în vizorul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Braşov. De această dată, pentru taxele aferente operaţiunii de debranşare, pe care le practică şi pe care nu vrea sub nicio formă să le scadă pe motiv că sunt chiar subevaluate.
Inspectorii de la Protecţia Consumatorului i-au cerut furnizorului, în urmă cu două săptămâni, să prezinte un deviz al lucrărilor de debranşare, pentru că, în ultima vreme, la Comisariat s-au înregistrat numeroase plângeri din partea consumatorilor, care au ieşit din sistem, dar care nu au primit nicio explicaţie pentru cuantumul taxei de 100 de lei percepută pentru tăierea unui calorifer. „Oamenii nu au primit nicio hârtie prin care să li se explice de ce pentru tăierea unei ţevi şi sudarea unui dop se încasează 100 de lei. Nu există un deviz al lucrărilor prezentat consumatorului”, a precizat Marius Dunca, directorul CJPC.

O nou sancţiune?

Reclamaţia unui braşovean, care se chinuie de aproape un an de zile să obţină informaţii pentru serviciile plătite, a ajuns atât la Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului, cât şi la cabinetul primului-ministru. „Dacă este percepută o taxă, este normal să se ştie cu exactitate pentru ce. În condiţiile în care numărul de reclamaţii va creşte, este clar că avem de-a face cu o problemă serioasă şi îi vom sancţiona din nou”, a explicat Dunca.

20% doar manopera

Chestionată în urmă cu mai mult timp de către reporterii „Adevărul de Seară”, conducerea CET a explicat că din cei 100 de lei, aproximativ 20% sunt cheltuielile de manoperă, iar restul banilor sunt puşi în contul materialelor şi al deplasării echipei de intervenţie. Directorul tehnic Iosif Gulacs a precizat că în „costisitoarea” operaţiune de debranşare se utilizează sudura cu oxiacetilenă, care se foloseşte atât la tăierea caloriferului, cât şi la umplerea ţevilor şi sudarea dopurilor pe conductă.

Cinism cu vânzarea terenurilor

Motivul invocat de CET a fost acela că nu este alimentată cu gaz, din cauza datoriilor şi nu are cum să producă apă caldă. Cum încasările de la populaţie rămân extrem de scăzute, furnizorul de gaz  - GDF Suez Energy România - s-a hotărât să-şi recupereze o parte din bani şi să scoată la licitaţie terenurile ipotecate anul trecut de CET în contul restanţelor. Directorul CET, Florin Cuţitei, continuă să rămână cinic şi spune că furnizorul de gaz nu va putea vinde terenurile ţinând cont de criza economică şi scăderea preţurilor.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite