Braşov: Camelia Baciu a lăsat spitalele din România pentru cele din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra este angajată la un spital de stat în Milano şi spune că sistemul medical italian este superior celui românesc.

Tânăra de 30 de ani şi-a dorit, întotdeauna, să urmeze cursurile facultăţii de medicină. Din păcate, nu a reuşit să treacă peste examenul de admitere la facultate şi s-a reorientat spre Şcoala Postliceală Sanitară „Ecaterina Teohari" Braşov.

După absolvire, mi-am găsit un post la Spitalul de Pediatrie. M-am angajat în data de 15 septembrie 2002. Acolo mi-a plăcut foarte mult atmosfera şi faptul că fiecare om încerca să-şi facă meseria. În acelaşi timp, o prietenă ne-a zis nouă, colegilor, că se caută asistente în Italia. Până atunci nu mă gândisem să plec din ţară, însă am avut, aşa, o ambiţie, să plec. Atunci am început să îmi strâng toate documentele necesare plecării şi obţinerii unui contract de muncă", spune Camelia.

Primul caz de deces a impresionat-o

Tânăra nu a putut pleca imediat în Italia, deoarece, din cauza birocraţiei, strângerea întregii documentaţii şi susţinerea examenelor au durat trei ani. În tot acest timp, Camelia a continuat să profeseze la Spitalul de Pediatrie.

Am lucrat foarte mult cu doctorul Marcel Albean, de la care am avut multe de învăţat. După câteva luni petrecute la Chirurgie Plastică, am trecut la secţia ATI. Acolo, am întâlnit cazuri mult mai grave şi am văzut pentru prima oară un copil murind. Era vorba despre un bebeluş de opt luni, care suferea de pneumonie. Am încercat să îl resuscităm o oră, destul de mult, dar nu am mai avut ce face şi l-am pierdut. Atunci i-am aprins o lumânare şi i-am citit o rugăciune, dintr-o carte pe care o aveam la mine. M-a impresionat foarte mult acel caz", mai spune asistenta.

Asistentă medicală pentru italieni

După un an şi jumătate petrecut în Spitalul de Copii, Camelia s-a mutat la Spitalul Judeţean Braşov, tot pe secţia de ATI. „Într-o zi, am descoperit că aveam toată documentaţia şi pot să plec în Italia. În data de 10 august 2005, am ajuns la Milano, unde am obţinut un contract de doi ani la o clinică privată. Ce m-a frapat acolo a fost faptul că baza materială a spitalelor italiene nu se compară cu cele româneşti. Acolo găseai tot ceea ce aveai nevoie pentru a-ţi face meseria, începând de la seringi până la medicamente. 

După doi ani, un prieten mi-a spus că se organizează un concurs, la un spital de stat, şi în iulie 2007, am susţinut examenul, pe care l-am promovat. De atunci lucrez la acel spital, la secţia Terapie Intensivă Neurochirurgie. Aici vin pacienţii cu traume craniene, donatorii de organe şi tot aici se efectuează chirurgia de coloană şi tratamentul chirurgical al epilepsiei, ultimul fiind ceva ce eu în spitalele din România nu am întâlnit", mai spune asistenta. 

Chiar dacă, uneori, Camelia lucrează şi câte 14 ore pe zi, ea a avut timp să-şi facă prieteni şi să se integreze printre italieni. „Am reuşit să mă fac respectată şi, chiar dacă la început eram nesigură pe mine, m-am acomodat ", afirmă asistenta medicală.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce îţi place cel mai mult în Italia?

Faptul că ai o libertate economică pe care în România nu aş fi avut-o şi care mi-a dat posibilitatea să călătoresc. Apoi, acolo respectul pentru profesie este foarte mare şi chiar şi ca asistent poţi evolua foarte mult. Depinde de tine să faci mai mult.

Cum ai fost primită de italieni?

La început am avut colegi care erau distanţi  cu mine şi au fost răutăcioşi, fiindcă eram străină. Însă, cu timpul, le-am câştigat respectul, prin munca mea. Recunosc că am avut şi colegi care m-au făcut să mă simt bine şi să îmi fie mai uşoară acomodarea.

Ce-i place:

„Îmi place să călătoresc, să dansez, să fac multe prăjituri, mai ales torturi. Îmi place să şi gătesc şi mai nou, îmi place să citesc istoria civilizaţiilor şi cărţi de filosofie. Totodată, îmi place foarte mult să ies cu prietenii în oraş", spune Camelia Baciu.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place când lumea e ipocrită şi vrea să pară altceva decât ceea ce este. Nu-mi plac oamenii indiscreţi, care nu ţin cont de intimitatea celorlalţi. De asemenea, nu-mi plac mincinoşii şi persoanele vanitoase", afirmă asistenta medicală.

Profil:

Născută. 13 august 1980, Braşov

Studii. Şcoala Postliceală Sanitară  „Ecaterina Teohari" Braşov

Familie. Părinţi, o soră

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite