Braşov: Braşoveancă muşcată de viperă şi plimbată între spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O turistă din Braşov a fost muşcată de un şarpe lângă Cabana Capra. Pentru că în Argeş un există ser antiviperin, ea a fost tratată la Vâlcea. Salvamontiştii au transportat-o mai întâi la Curtea de Argeş, dar, pentru că în tot judeţul nu există ser antiviperin, au fost obligaţi s-o ducă la Râmnicu Vâlcea, la Spitalul Judeţean.

Camelia Popescu, în vârstă de 31 de ani, din Braşov, se pregătea duminică la prânz să coboare de pe Făgăraş. Pe Valea Capra, braşoveanca a fost muşcată de o viperă. Soţul ei a chemat imediat în ajutor Serviciul Salvamont. „Femeia ne-a relatat că, după ce a simţit o durere la picior, a văzut un şarpe. Ne-am dat imediat seama despre ce a fost vorba. I-am acordat primul ajutor folosind dispozitivul de aspirare din trusa noastră şi am luat legătura cu Spitalul Curtea de Argeş“, spune Nicolae Pleşiţă, salvamontist.

Nicio doză în tot judeţul
Victima a fost transportată la Spitalul Curtea de Argeş. Stupoare, însă: unitatea nu dispunea de serul salvator! Medicii de aici au luat legătura cu alte spitale pentru a afla care dintre ele îi pot veni turistei în ajuror. Niciunul dintre spitalele din judeţul Argeş nu avea ser antiviperin! Prima unitate care a răspuns pozitiv a fost Spitalul Judeţean din Vâlcea, unde femeia a fost transportată de urgenţă. „Mi se pare inadmisibil ca spitalele din Argeş să nu fie dotate cu ser antiviperin. În Munţii Făgăraş, numărul viperelor a crescut îngrijorător în ultimul timp şi nu există acest ser“, spune salvamontistul. „Nici Spitalul Curtea de Argeş, nici Spitalul Câmpulung şi nici cel Judeţean nu dispun de ser antiviperin. Unităţile noastre nu se mai confruntaseră în ultimul timp cu astfel de cazuri şi o doză de ser antiviperin este destul de scumpă. Am dispus să se doteze în cel mai scurt timp cu respectiva substanţă“, spune Viorel Enache, directorul coordonator al DSP Argeş

Tratată la Vâlcea cu ser antiviperin
Medicii vâlceni de la Urgenţe spun că, în momentul în care pacienta a ajuns la unitatea de primiri, se afla în stare bună. „I-a fost administrată o doză de ser antiviperin şi a fost ţinută sub observaţie câteva ore. Starea pacientei a fost una bună, aşa ca s-a decis ca ea să fie externată în aceeaşi zi. A fost muşcată de picior pentru că purta şlapi“, a spus dr. Claudia Cap, medic la secţia de urgenţe a Spitalului din Vâlcea.

Cum ne ferim de vipere?

„În Făgăraş întâlnim Vipera Berus. Pentru a evita muşcătura ei se recomandă portul bocancilor de munte. Nu se recomandă portul şlapilor sau al adidaşilor. Trebuie, în permanenţă, efectuat un control vizual al zonei. Nu ridicaţi pietre mari decât după ce v-aţi uitat dedesubt pentru a verifica dacă sunt şerpi. În zone cu vegetaţie înaltă loviţi uşor vegetaţia cu un băţ“, spune Ion Sănduloiu, şeful Serviciului Salvamont Argeş.

În cazul unei muşcături de viperă (se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 mm distanţă) anunţaţi 112 sau SALVAMONT şi încercaţi să aspiraţi cât mai mult din sângele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate care poate fi folosită ca instrument de vacuumare. Victima trebuie sa stea cât mai liniştită, pentru a evita răspândirea veninului în corp şi să aştepte sosirea salvamontiştilor. Administrarea preventivă a unor antihistaminice întârzie acţiunea veninului.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite