Urmaşul lui Bram Stoker vine astăzi la Bran. Face un documentar care va fi un ghid turistic pentru occidentalii care vor să pornească pe urmele sângerosului conte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacre Stoker va realiza un serial despre Dracula. FOTOgoogle.com
Dacre Stoker va realiza un serial despre Dracula. FOTOgoogle.com

Castelul Bran a devenit celebru în urma romanului „Dracula“. Este cel mai vizitat obiectiv turistic din România şi face profit un milion de euro pe an.

Numele Contelui Dracula este asociat, fără îndoială, de Transilvania şi de Castelul Bran, edificiu considerat a fi cel mai apropiat de descrierea făcută de Bram Stoker în celebrul roman ”Dracula”. De aceea, locurile din România care au dat viaţă înfricoşătorului şi misteriosului personaj, nu puteau să lipsească din viitorul ghid ”Dracula Travel Guide”, care va fi editat de Dacre Stoker - descendent din familia autorului Bram Stoker - şi Hans Corneel de Roos, fotograf, specialist în arta şi cultura secolului al IXX - lea, pasionat căutător al locurilor menţionate în cartea sus mentionata.

Cei doi se află în România şi astăzi vor vizita Castelul Bran. Aceştia vor fi însoţiţi de Aaron Sagers, producător pentru Travel Channel, care va surprinde, prin imagine, locurile de legendă din ţara noastră şi datinile locale care însufleţesc acest mit (strigoii, ielele etc), urmând ca materialele strânse in acest tur sa fie difuzate in cadrul unui serial.  Stoker şi Roos culeg date, informaţii, consemnează legende, datini şi obiceiuri surprinse şi în imagini, din locurile în care mitul Dracula a prins viaţă. De asemenea, ”căutătorii” mitului Dracula, vor avea o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai asociaţiilor şi aşezămintelor culturale din România, care au ca tematică mitul Dracula, precum şi cu academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici.

Castel profitabil

Castelul Bran a fost clasat de Forbes pe locul doi în topul celor mai scumpe proprietăţi din lume, fiind evaluat la 140 de milioane de dolari. După preluarea de familia Habsburg castelul a înflorit. În 2012 a avut 546.0000 de vizitatori, fapt care l-a plasat pe locul întâi al celor mai vizitate obiective turistice din România. Pe următoarele locuri în clasamentul din 2012 s-au situat Complexul Muzeal Astra, Muzeul Antipa şi Muzeul Brukenthal. Potrivit lui Alexandru Prişcu, directorul Castelului Bran, numărul vizitatorilor români la Bran continuă să mai mare - circa 61% - decât cel al vizitatorilor străini - 39%.

Ce puteţi vedea în Castelul Bran

Turiştii pot vizita acum 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana.

Profitul nu vine doar din vânzarea de bilete, ci şi din suvenirurile comercializate la  magazinul din curte şi organizarea de evenimente. Doar în luna august la Castel vor fi două festivaluri de jazz. La unul dintre ele biletele costă 150 de lei. În plus, proprietarii au de gând să deschidă o cafenea-muzeu şi să amenajeze spaţii de cazare în fosta casă a administratorului. Bani frumoşi se fac şi din organizarea de nunţi. O ceremonie la castel costă între 8.000 şi 10.000 de euro, preţul exact nefiind făcut public. Biletul de intrare la Castelul Bran costă 25 de lei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite