FOTO Biserica Neagră este cel mai vizitat lăcaş de cult din România. Puteţi vizita 180 de biserici fortificate prin proiectul „Descoperă sufletul Transilvaniei“

FOTO Biserica Neagră este cel mai vizitat
lăcaş de cult din România. Puteţi vizita 180 de biserici fortificate prin proiectul „Descoperă sufletul Transilvaniei“

Biserica Neagră este simbolul Braşovului. FOTOAdevărul.

Peste 180 de Biserici fortificate din Transilvania, un patrimoniu de o valoare naţională şi internaţională inestimabilă, pot fi descoperite de turiştii români şi străini. Peste 180 de Biserici fortificate din Transilvania, un patrimoniu de o valoare naţională şi internaţională inestimabilă, pot fi descoperite de turiştii români şi străini.

Ştiri pe aceeaşi temă

Multe dintre aceste biserici fortificate datează încă din secolul al XII-a. După emigrarea comunităţilor săseşti în Germania, multe dintre ele au rămas nefolosite. Ele au un potenţial turistic enorm, potenţial care poate fi dezvoltat în folosul întregii societăţi româneşti. Biserica Evanghelică C.A. din România, în proprietatea căreia se află acest patrimoniu, se implică activ în dezvoltarea lor turistică prin iniţiativa “Descoperă sufletul Transilvaniei!“.

Biserica Evanghelică C. A. a pregătit încă din toamna anului 2012 iniţiativa de promovare a bisericilor fortificate din Transilvania prin încurajarea şi susţinerea activităţilor locale turistice şi lansarea brandului “Descoperă sufletul Transilvaniei” (“Discover the soul of Transilvania”). Intenţia Bisericii Evanghelice C. A. din România este de a unifica eforturile locale de promovare turistică şi întreţinere a bisericilor fortificate, biserici care acoperă zona geografică de la Orăştie (jud. Hunedoara) până la Prejmer (jud. Braşov).

După 1989, 95% din cei 250.000 de saşi transilvăneni au părăsit România. Patrimoniul lor – cele peste 180 de biserici fortificate – sunt într-un acut pericol de distrugere prin vandalizare sau degradare. Prin înscrierea lor în circuitul turistic naţional şi internaţional ele pot fi păstrate şi valorificate ca amprentă culturală a unei întregi zone din România. Studiul efectuat de I.R.S.O.P. România în aprilie – iunie 2013 menţionează: “Un procent impresionant de 77% dintre adulţi ar fi interesaţi sau foarte interesaţi de oferte turistice ale Bisericii Evanghelice pentru vizitarea bisericilor fortificate şi a satelor săseşti.” Există deci o receptivitate mare în societatea românescă pentru turismul cultural la bisericile fortificate.

Foto
 
Foto

„Descoperă sufletul Transilvaniei“

 Brandul se doreşte o referinţă la autenticitatea şi spiritualitatea interculturală care caracterizează până astăzi Ardealul. Brandul este integrativ şi depăşeşte limitele patrimoniului etnic săsesc. El are o importantă dimensiune europeană şi este deschis tuturor celor care vor să dezvolte zona în acelaşi sens turistic – cultură, natură, autenticitate. Etalonul turistic este Biserica Neagră din Braşov. Ea a atras în 2012 peste 200.000 de turişti. Celelate biserici, cum ar fi bisericile fortificate din patrimoniul mondial UNESO (Prejmer, Darjiu, Saschiz, Viscri, Valea Viilor, Câlnic şi Sighişoara), au acelaşi potenţial turistic ridicat, dar încă nu sunt suficient de bine cunoscute, ceea ce duce la un trafic turistic redus – un dezavantaj nu numai pentru respectivele biserici fortificate, ci şi pentru economia localităţii şi a zonei.

Biserica Neagră, cel mai vizitat lăcaş de cult din România

Ţara Bârsei promovează în cadrul programului pilot trei biserici care dispun în acest moment de infrastructură turistică adecvată: Bisercile fortificate  Hărman şi Prejmer precum şi Biserica Neagră. În final, proiectul va pune în valoare toate obiectivele turistice majore din jurul bisericilor fortificate de la Codlea, Hălchiu, Prejmer, Ghimbav, Cristian, Rotbav, Bod precum şi bisericile de la Râşnov, Bartolomeu sau Feldioara.

În momentul de faţă, în Ţara Bârsei sunt situate bisericile care atrag cei mai mulţi vizitatori din toată Transilvania. Astfel la Biserica Neagră s-au înregistrat în 2012, 180.000 de turişti, la care se adaugă 20.000 spectatori ai concertelor estivale. Aceste date plasează Biserica Neagră în fruntea celor mai vizitate biserici din Transilvania. La rândul ei, biserica fortificată de la Prejmer a fost cea mai vizitată biserică-cetate din Transilvania, având 35.000 de turişti în 2012. Următoarea clasată este biserica de la Biertan cu 30.000 de bilete vândute în 2012.

Paşaport de vacanţă şi aplicaţie pe telefoanele inteligente

Biserica Evanghelică C. A. din România îşi propune să promoveze intern şi internaţional acest patrimoniu cultural încă nedezvoltat. In sezonul turistic 2013, promovarea are loc prin publicitate extinsă, printr-o aplicaţie smartphone (“Die Siebenbürgische Kirchenburgen-landschaft”/”Peisajul bisericilor fortificate din Transilvania”) şi printr-un paşaport de vacanţă care oferă acces uşor şi financiar avantajos la 24 de biserici fortificate (germ: “Ferienpass”). Promovarea bisericilor fortificate este susţinută de profesionalizarea serviciilor (instructajul ghizilor onorifici, reglementarea accesului, cazare in locaţii specifice) şi diversificarea ofertei turistice pe plan local (expozitii, concerte, serbări tradiţionale, pelerinaje, recepţii în cetăţi cu produse tradiţionale).

Paşaportul de vacanţă se poate procura la punctul de turism al celor trei biserici din Ţara Bârsei incluse în proiect (Biserica Neagră, Bisericile fortificate Hărman şi Prejmer). Acesta este oferit turiştilor în schimbul unei donaţii de minim 50 lei şi este valabil până la sfârşitul sezonului turistic al bisericilor fortificate, în 31 octombrie. Suma astfel strânsă va contribui la susţinerea proiectului ”Descoperă sufletul Transilvaniei 2014”.

În paralel a fost dezvoltată o aplicaţie smartphone prin care utilizatorii pot afla informaţii turistice, istorice şi de localizare a tuturor bisericilor fortificate săseşti din Transilvania. Aceasta poate fi descărcată gratuit, atât pentru Android cât şi pentru iOS, de pe site-ul www.kirchenburgen.org<http://kirchenburgen.org/> .

Biserica Neagră

Imagini din aceeasi galerie
  • Biserica Neagră
  • Biserica Neagră
  • Biserica Neagră va găzdui concertul festiv de încheiere a festivalului. FOTO: Bogdan Crăciun
  • Biserica Neagră
  • Biserica Neagră
  • Biserica Neagră
  • Biserica Neagră
  • Biserica Neagră
  • Biserica Neagră
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: