Basme şi poveşti mai puţin cunoscute, din Braşovul de acum peste 100 de ani, vor fi publicate într-un volum unic în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartea cuprinde poveşti despre curaj, ambiţie, muncă multă şi omenie. FOTOUniunea Junilor.
Cartea cuprinde poveşti despre curaj, ambiţie, muncă multă şi omenie. FOTOUniunea Junilor.

Cartea Basme şi poveşti din Şcheii Braşovului şi de pe alte  plaiuri ardelene este finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi este un proiect realizat de Asociaţia Libris şi Junii Braşovului.

Cartea de basme constituie un demers cultural dedicat recuperării si valorificării unor poveşti, basme si legende româneşti care, în urmă cu o sută de ani, constituiau părţi însemnate din educaţia primită, acasă şi la şcoală, de copiii din Brasov. Din păcate astăzi, aceste poveşti sunt puţini cunoscute. Ilustraţiile cărţii vor fi realizate de artista braşoveană Liana Stănescu, care va aduce în faţa cititorilor personaje, costume şi locuri inspirate cu precădere din spaţiul braşovean şi ardelean. 

Prin intermediul cărţii, fabuloasa lume a poveştilor va fi  îmbogăţită cu personaje noi ca Inimosul, un fecior viteaz care nu cunostea frica, Aura, prinţesa din copac, prinţul Emin, Busuioc şi Brânduşa, zmeul Boloboc şi sora Marasia, harnicul plugar Petrea al Moşului sau baba Cremenea. Unele dintre legendele locale povestesc despre oameni, care prin activitatea lor, au devenit simboluri ale braşovenilor şi ale idealurilor lor de libertate si egalitate, iar altele îi introduc pe cititori în lumea copilăriei şi a basmelor, spuse de batrâni si de păstori.

Aldea cel isteţ şi Vasile Frigător

Prima poveste locală recuperată prin acest volum este o povestire  istorică, Aldea cel Isteţ o poveste frumoasă despre curaj, iscusinţa mintii, camaraderie si omenie, în care personajul principal este un român, pe numele său Aldea, originar din Scheii Braşovului, un neguţător iscusit, dar şi un mare crescator de cai si vite, pe care le vindea în Imperiul Otoman.   

O altă poveste care merită să fie restituită comunitaţii braşovene actuale, este aceea a unui baiat harnic din Scheii Brasovului, care în anul 1825, la vârsta de 12 ani, cobora de pe plaiurile înalte ale Carpaţilor împreună cu păstorii brasoveni tocmai la Galaţi, unde a intrat ca ucenic la prăvălia unui mare neguţător, Hagi Theodor Brasoveanul. După 15 ani de ucenicie, băiatul, pe numele sau Vasile Frigător, se decide să pornească o afacere pe cont propriu în Galaţi, dar întâi merge la Ierusalim, iar când se întoarce, aduce numeroase marfuri coloniale. In următorii 25 de ani hagi Vasile Frigator a pus bazele unei afaceri impresionante, bazată pe importul de delicatese din Orient, dar si de braşovenii (mărfuri braşovene: ustensile din metal, unelte, veselă, obiecte de uz casnic).

 Povestea lui Eustatie Grid care le-a ţinut piept ruşilor

 A treia povestire istorică este aceea a lui Eustatie Grid, un preot erudit, cu studii la Universitatea din Halle (Germania), care a fost trimis în delegaţie la Petersburg, în scopul de a cere sprijin material ţarinei Elisabeta pentru refacerea Bisericii Sfântul Nicolae şi a primei scoli romanesti din Scheii Brasovului. Fiind o persoană educată şi cu purtări alese, Eustatie Grid a reuşit să obţină sprijinul Impărătesei pentru comunitatea ortodoxă din Braşov si astfel Elisabeta Petrovna i-a oferit nenumărate daruri şi a decis ca toţi banii care se vor aduna în bisericile din Rusia si Siberia, timp de patru duminici, să fie donaţi românilor din Scheii Braşovului.

Povestea istoriseşte aventura fabuloasă a acestui român neînfricat, care, trecând peste capcanele întinse de Patriarhul Rusiei şi de nenumărati tâlhari întalniţi în drumurile sale, s-a întors în Brasov cu câteva căruţe mari încarcate cu daruri scumpe: sute de cărţi bisericeşti şi şcolare, odăjdii preoţeşti şi obiecte pentru savarşirea liturghiei, dar si o suma imensă de galbeni, cu care obştea romanilor din Scheii Brasovului a reuşit să restaureze biserica şi şcoala.          

Proiect câştigător

Poveştile de viaţă ale acestor personalităţi, ilustrează ideile cultivate de secole de comunitatea multiculturală brasoveană: curajul, libertatea, egalitatea, spiritul antreprenorial si sprijinul reciproc. Cartea „Basme şi poveşti din Şcheii Braşovului şi de pe alte plaiuri ardelene” se va găsi în librării începând cu luna octombrie şi va costa 10 lei.

 „Volumul  Basme şi poveşti din Şcheii Braşovului şi de pe alte plaiuri ardelene a fost ales pentru a fi finanţat de către juriul de experţi ai Administraţiei  Fondului Cultural Naţional, pe baza unui punctaj foarte apropiat de cel maxim, în urma unei jurizări la care s-au prezentat concurenţi de mare prestigiu,  ca edituri ale unor institute de cercetare şi universităţi, dar şi  edituri private de primă mărime din Bucureşti, Iaşi sau Cluj-Napoca. Prin urmare câştigarea acestui proiect reprezintă pentru comunitatea braşoveană şi mai ales pentru şcheieni un motiv de bucurie,  mai ales în contexul în care este a doua oară când  un proiect editorial braşovean aduce în faţa publicului patrimoniul imaterial al Şcheilor“, a declarat domnul Vasile Bideţ,  Preşedintele Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi.

                            

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite