Bani aruncaţi pe conducte inutile, la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce majoritatea braşovenilor îşi plătesc integral costurile cu încălzirea, edilii investesc într-un sistem neprofitabil. Totodată, pe motiv că „poluează" mediul, cei cu centrale vor fi obligaţi, de la 1 ianuarie 2012, să achite lunar o taxă.

Edilii au avut „mână largă" vara aceasta şi au alocat 12 milioane de lei pentru  modernizarea reţelelor de distribuţie ale sistemului centralizat de termoficare. Asta, în condiţiile în care, de decenii, doar s-au cârpit conductele, iar pierderile uriaşe de pe reţea, de 30-40%, i-au determinat pe braşoveni să se debranşeze de la CET, pentru că facturile erau prea mari.

Astfel, de la 80.000 de apartamente, în 1995, acum, după ultimul val de debranşări mai sunt racordate la sistemul centralizat doar 16.000 de locuinţe. Singura performanţă a „Tetkronului", firma care a preluat de la CET această activitate, este că va readuce în sistem aproximativ... 40 de apartamente

Acest lucru nu dovedeşte decât inutilitatea investiţiei, care va fi finanţată doar în proporţie de 40% de bugetul de stat, iar restul banilor vin din bugetul oraşului, respectiv de la toţi braşovenii care plătesc taxe şi impozite, dar nu au parte de nicio facilitate la încălzire.

Subvenţie, din cârca tuturor

Totodată, în momentul anunţării acestor lucrări de anvergură, primarul George Scripcaru a precizat că braşovenii care au rămas la „Tetkron" nu trebuie să îşi facă griji în privinţa preţului gigacaloriei, el urmând să rămână la cuantumul de 191,73 de lei, chiar dacă Guvernul nu va mai acorda subvenţie.

Preţul real de producţie al gigacaloriei, aprobat de ANRSC, după cum ne-a spus Sorin Mateciu, directorul „Tetkron", este de 376 de lei. „Încă nu ştim oficial nimic despre acordarea subvenţiei. Sunt doar zvonuri", susţine Mateciuc. Şi Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, spune că deocamdată nu s-a discutat acest aspect în Consiliul Local, dar preţul aprobat pentru gigacalorie, în sezonul rece 2011 - 2012 este de... 196 de lei. De asemenea, edilii nu au niciun fel de plan pentru a-i subvenţiona cumva şi pe cei care plătesc taxe şi impozite la fel cu un client al „Tetkron", dar care au centrală proprie sau alt sistem de încălzire, ci preferă să încurajeze discriminarea.

Mai mult, Guvernul vrea să mai ia o taxă de la cei care s-au eliberat de neplăcerile sistemului centralizat de termoficare, unde poţi fi cu plata la zi, dar din cauza vecinilor poţi să ajungi să stai în frig şi fără apă caldă. Pe motiv că „poluează" mediul, ei vor fi obligaţi, de la 1 ianuarie 2012, să achite lunar câte 30 de lei pentru fiecare gigacalorie (Gcal) produsă de centralele lor. Adică, se ajunge la o sumă de 60 de lei lunar. Nu este specificat ce se întâmplă cu locuitorii care locuiesc la case, de exemplu, şi care nu pot să fie branşaţi la sistemul centralizat. Este cazul cartierului Şchei.

Subvenţie şi pentru ploieştenii care locuiesc la casă

ll Ploieştenii care locuiesc la casă ar putea beneficia de o subvenţie la încălzire, acordată de Primărie, pe modelul celor pentru gigacalorie. Într-o perioadă în care administraţia locală se ocupă de reabilitarea termică a mai multor blocuri şi mai promite şi că va susţine o parte din costurile la încălzire ale celor de la bloc, mai mulţi ploieşteni de la case s-au declarat discriminaţi. „Până la urmă, toţi plătesc în aceeaşi măsură, ar fi normal ca toţi să beneficieze de condiţii similare", este de părere Andrei Volosevici, primarul Ploieştiului.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite