Bacteria perfidă pe care o are jumătate din populaţie globului: rezistă la tratament şi ne putem lupta cu ea toată viaţa. Sfaturile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Helicobacter Pylori afectează cam 50% din populaţie globului. Este pe locul al doilea într-un top nefast al celor mai răspândite bacterii din lume după cele care provoacă majoritatea cariilor dentare. Este o bacterie rezistentă la tratament şi ne poate afecta toată viaţa.

Bacteria se transmite destul de uşor, de la calea aerului, prin sărut, prin folosirea aceloraşi obiecte de igienă sau prin atingerea de lucruri contaminate. Se poate lua uşor şi de la restaurante. Odată ajunsă în organism bacteria Helicobacter Pylori poate persista toată viaţa, deoarece este extrem de rezintentă. Este una dintre puţinele bacterii care rezistă în mediul acid al stomacului şi nu este distrusă.

Bacteria poate duce la cancer la stomac

Bacteria Helicobacter Pylori trăieşte pe mucoasa stomacului. Unii pacienţi pot să nu aibă niciodată simptome şi să trăiască toată viaţa cu ea. În general, în timp, bacteria duce la o gastrită cronică care dacă nu este tratată poate duce la ulcer sau chiar la cancer la stomac.

Ultimele studii arată că Helicobacter Pylori este responsabilă de peste 70% de ulcerele la nivelul stomacului sau al duodenului. În plus, Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului a clasificat-o ca fiind un agent cancerigen de temut, deoarece este reponsabilă de 60-70% din cazurile de cancer la stomac. Chiar dacă sunt alarmante, statisticile nu trebuie să vă panicheze foarte tare. Doar 3% din persoanele infectate cu Helicobacter Pylori dezvoltă cancer. Pentru a face această maladie este nevoie şi de o predispoziţie genetic sau de alţi factori de risc cum ar fi fumatul, consumul de cantităţi mari de sare sau expunerea la nitraţi sau nitriţi.

helicobacter

„Ce este periculos la această bacterie este că uneori nu dă simptome alarmante, iar pacienţii nu vin la medic. Cu toţii mai avem mici disconforturi abdominale pe care nu le băgăm în seamă. Helicobacter Pylori dă însă şi o respiraţie urât mirositoare, care ar putea fi un semn de alarmă. Bacteria se depistează printr-un test de sânge. Ulterior, după tratament este nevoie o analiză de scaun în care se depistează antigenul pentru această bacterie. Dacă iese pozitiv, înseamnă că nu am scăpat de ea. După tratament analiza de sânge nu este relevantă câteva luni deoarece valoarea va rămâne peste limita normală. De aceea, analiza de scaun este cea mai relevantă. O altă analiză concludentă, dar care este invazivă este o biopsie care se poate lua din mucoasa stomacului în timpul unei endoscopii. Dacă este pozitivă atunci este clar că bacteria există pe mucoasa stomacului“, explică dr. Aurelia Voican, medic gastroenterolog.

Rezistă la tratament

Printre cele mai întâlnite simptome pe care le dă această bacterie se numără durerile în capul pieptului care apar imediat după mesele principale, balonare, greaţă, indigestie sau tulburări de tranzit intestinal. Tratamentul de bază este cel cu antibiotic, dar există cazuri în care acesta nu este eficient 100%.

„Odată cu depistarea acestei bacterii se recomandă un tratament cu antibiotic, de obicei două produse cu spectru larg şi un antiacid. El poate fi repetate la nevoie. Am avut însă cazuri în care nici măcar trei cure de antibiotice nu au fost de ajuns deoarece bacteria devenise rezistentă. Există însă şi tratamente naturiste care au avut rezultate, dar şi anumite alimente care ajută în tratarea bacteriei“, mai spune dr. Aurelia Voican, medic gastroenterolog.

Printre cele mai la îndemână tratamente naturale se numără usturoiul care are atât proprietăţi antibacteriene, cât şi antifungice (luptă împotriva ciupercilor), sucul de merişor sau cel de mure, afinele, dar şi ceaiul de muşeţel care diminuează acidul gastric şi împiedică dezvoltarea bacteriei. Testele de laborator au arătat că şi tinctura de propolis este eficientă împotriva bacteriei. De asemenea, în farmaciile naturiste se găsesc o mulţime de produse anti Helicopbacter Pylori, dar este bine să întrebaţi medicul şi să nu vă trataţi după ureche. La aceste tipuri de tratament se recurge dacă antibioticul nu a avut efect.

În general, nu trebuie ţinut un regim alimentar strict pentru Helicobacter Pylori. „Eu recomand persoanelor infectate cu această bacteria să evite alimentele acide, gen citrice, să evide să mănânce acru, cum ar fi salatele cu oţet şi să nu comsume alimente iuţi. Toaate acestea au tendinţa să sporească aciditatea din stomac şi să ajută practic bacteria să se dezvolte. Ca un tratament să fie eficient trebuie să avem grijă să diminuăm aciditatea gastrică“, mai spune dr. Aurelia Voican, medic gastroenterolog.

Toată familia trebuie să se testeze

Dacă un membru al familiei este infectat cu această bacterie, toată familia trebuie să îşi facă teste. „Din experienţa mea, dar şi a studiilor clinice s-a constatat că dacă un membru al familiei are această bacterie şi ceilalţi sunt infectaţi. Asta deoarece se folosesc aceleaşi tacâmuri, există un contact permanent între membrii familiei. De aceea este bine ca toată familia să îşi facă teste mai ales dacă au avut simptome de discomfort abdominal sau indigestie“, mai spune dr. Aurelia Voican, medic gastroenterolog.

Pe aceeaşi temă:

Controlul lumii, preluat de bacterii. Afecţiuni tratate incorect în România

Boala care fuge de diagnostic. Trei simptome pentru aceeaşi afecţiune, a cărei durere se opreşte într-o zonă alarmantă a abdomenului

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite