Azilul construit inutil din fonduri europene în urmă cu 13 ani. Este ţinut închis de atunci fiindcă în zonă nu există bătrâni care să aibă nevoie de îngrijire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea stă goală din momentul în care a fost construită. FOTOSimona Suciu
Clădirea stă goală din momentul în care a fost construită. FOTOSimona Suciu

Un cămin de bătrâni construit în localitatea braşoveană Veneţia de Sus stă închis de 13 ani. Clădirea n-a fost folosită niciodată. Oficialii Consiliului Judeţean Braşov s-au angajat să preia construcţia şi s-o repare, însă demersul nu poate fi dus la capăt fiindcă clădirea nu este intabulată.

În satul braşovean Veneţia de Sus, situat la poalele munţilor Făgăraş, a fost construit un azil de bătrâni care nu foloseşte nimănui. Investiţia a fost demarată în 2003 şi finalizată în 2005. Este o clădire impunătoare, cu parter şi etaj, aşezată între primărie şi şcoală. A costat 512.000 de lei.

Clădirea n-a fost folosită niciodată, fiindcă în zonă nu sunt bătrâni care să aibă nevoie de îngrijire. Nici primarul de la acea vreme şi nici preşedintele Consiliului Judeţean Braşov de atunci, Aristotel Căncescu, nu mai sunt în funcţii ca să explice utilitatea investiţiei finanţată parţial şi cu bani alocaţi de forul administrativ judeţean.

La azilul de bătrâni din Veneţia de Sus trebuia să existe zece angajaţi: medic, asistente, infirmiere, personal auxiliar, tot ce trebuie pentru un astfel de stabiliment. Angajările nu s-au mai făcut pentru că Primăria din Părău, de care aparţine satul, nu-şi permite nici măcar cheltuielile cu întreţinarea standard a clădirii. Cu tot cu personal, costurile lunare de întreţinere sunt estimate la 25.000 de lei. Mihai Popeneciu, actualul primar din Părău, a recunosut că nu are banii necesari şi că vrea să cedeze clădirea.

Anul trecut, când reporterii „Adevărul“ au cerut explicaţii cu privire la soarta clădirii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor, a declarat că se vor face reparaţii şi că la Veneţia se va muta Complexul de Servicii de la Timiş sau Codlea, al Direcţiei pentru Protecţia Copilului. Şi astăzi însă situaţia este aceeaşi.

Clădrea este goală, nu s-a făcut nimic, iar explicaţia este una halucinantă. Primăria Părău nu a intabulat clădirea şi aceasta nu a putut fi preluată de Consiliul Judeţean. În plus, anul acesta nu sunt oricum bani de investiţii deoarece bugetul judeţului Braşov a fost diminuat cu 90 de milioane de lei, iar instituţia se împrumută de 200 de milioane de lei pentru a putea termina investiţiile deia începute.

„Sunt probleme cu actele, primăria nu a intabulat clădirea şi noi nu am putut să o preluăm. Trebuie emise şi autorizaţii, iar procesul în ceea ce priveşte eliberarea tuturor documentelor este în curs. Noi avem în vedere această clădire, dar având în vedere bugetul pe care îl avem anul acesta, nu cred că putem face cheltuieli suplimentare“, a declarat Adrian Gabor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite