Apel către ministrul Dâncu: Nu omorâţi din faşă proiectul Noului Spital al Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Dan Grigorescu face apel la minstrul Vasile Dâncă să nu blocheze birocratic un proiect esenţial pentru comunitatea din Braşov
Medicul Dan Grigorescu face apel la minstrul Vasile Dâncă să nu blocheze birocratic un proiect esenţial pentru comunitatea din Braşov

„Vă scriu din partea Asociaţiei Noul Spital al Braşovului, principalul promotor al proiectului cu acelaşi nume. O fac cu disperarea, dar şi cu determinarea cuiva care şi-a consumat enorm de multe energii în acest sens şi care şi-a pus la bătaie credibilitatea personală faţă mii de cetăţeni ai Braşovului, aflaţi în ţară şi, chiar, în străinătate” îşi începe scrisoarea deschisă peşedintele ANSPB, medicul Dan Grigorescu, către minstrul Vasile Dâncu.

Grigorescu atrage atenţia asupra unui document care urmează să vă fie remis pentru a fi semnat de Dâncu, referitor la terenul necesar construirii noului spital al Braşovului.

„Dacă o veţi face fără să cântăriţi ardeleneşte argumentele, vă veţi pune în situaţia de a gira personal (chiar dacă aparent involuntar) uciderea «din faşă» a proiectului Noului Spital al Braşovului! De fapt, prin această scrisoare deschisă, vă rog să nu vă luaţi răspunderea trimiterii acestui proiect pe drumul întortocheat şi colmatat al Aeroportului din Braşov, doar printr-o semnătură care se va dovedi pentru comunitatea braşoveană a fi la fel de «mortal-otrăvitoare» precum o înţepătură de scorpion!”, scrie preşedintele ANSB.

Despre ce este vorba?

Într-una din mapele aflate pe circuitul semnăturilor din ministerul pe care îl conduce Dâncu  se găseşte lucrarea referitoare la promovarea unei O.U.G. având ca obiect aprobarea transferului unei suprafeţe de teren de circa 11 ha din proprietatea Institutului Cartofului (Ministerul Agriculturii) în cea a Municipiului Braşov.

Respectivul transfer de proprietate va permite comasarea suprafeţei acestui teren cu o alta de 8 ha a unui alt teren aflat deja în proprietatea Municipiului Braşov, fapt ce va asigura astfel întreaga suprafaţă necesară proiectului construirii unui Nou Spital al Braşovului. Această soluţie este cunoscută, susţinută şi propusă şi de Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cel care a fost în 3 august gazda unei întâlniri de lucru la care au participat, pe lângă Primarul Braşovului şi Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Finanţelor şi ai ANSB.

În acest cadru s-a ajuns la soluţia identificării şi asigurării locaţiei unei noi instituţii sanitare, ceea ce s-a şi realizat extrem de rapid la Braşov prin consens administrativ şi politic, urmând ca transferul de care am vorbit mai sus să se realizeze la fel de rapid printr-o O.U.G. dedicată.

Documentaţia elaborată la Braşov a fost transmisă la foarte scurt timp la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice purtând nr. 11641/26.08.2016 al Instituţiei Prefectului Braşov şi nr.11320/29.08.2016 al Consiliului Judeţean Braşov şi a fost primită la MDRAP cu nr. 81406/31.08. 2016.

„În lipsa vreunui răspuns (oficial sau neoficial), la o lună de la depunerea documentaţiei la MDRAP, am iniţiat, în calitate de reprezentant al ANSB, o îndelungă «cercetare intrainstituţională», în urma căreia am aflat că lucrarea a fost repartizată doamnei Angelica Comănescu din cadrul Direcţiei Juridice a MDRAP. Nu mică mi-a fost surpriza să constat că doamnei jurist i-au fost necesare nu mai puţin de şase săptămâni (!) pentru a ajunge abia acum câteva zile (!) la concluzia că subiectul pus în discuţie nu se califică pentru a fi promovat printr-o O.U.G., LIPSINDU-I CARACTERUL DE URGENŢĂ (!), concluzie care v-a fost înaintată pentru a v-o însuşi, cu propunerea de a urma calea trecerii prin procedurile parlamentare”, explică Dan Grigorescu cum s-a ajuns în această situaţie.

În acest context, medicul braşovean se întreabă cum de este posibil ca un funcţionar dintr-un minister care se numeşte al „Dezvoltării Regionale” să poată aprecia lipsa urgenţei implementării unui proiect de către o comunitate doar stând la un birou şi „meditând” precum Cuminţenia Pământului la acesta, fără a se deplasa la faţa locului.

„Mă mai întreb cum ar putea fi cenzurată suficienţa unei astfel de concluzii care întârzie cu 6-12 luni momentul declanşării procedurilor unui proiect definitoriu pentru apărarea interesului suveran la sănătate al unei comunităţi vitregite de aproape o jumătate de secol tot de o hotărâre eronată de la centru luată în 1970, altfel decât obligându-i pe cei care o promovează (şi, obligatoriu, şi pe membrii familiilor lor) să «beneficieze» de serviciile actualului spital judeţean de urgenţă din Braşov, aflat într-o stare care nu-i mai permite supravieţuirea la standardele prezentului mai mult de câţiva ani? Mă întreb şi dacă poate fi considerată corectă procedura ca după 6 săptămîni de «analiză teoretică», singurele contacte ale doamnei Angela Comănescu cu realitatea din teren să fie reprezentate doar de cele două convorbiri telefonice pe care eu, în calitate de preşedinte al ANSB le-am iniţiat în urmă cu o săptămână şi ieri, 13 octombrie, şi de o alta, purtată de dânsa în urmă cu două săptămâni cu Bogdan Toma, unul dintre juriştii Instituţiei Prefectului, dar numai după ce, exasperat de lipsa vreunui semn că lucrurile se mişcă la MDRAP, tot ANSB a determinat-o să se producă”, mai noteayă preşedintele ANSP.

Dun aceste motive, reprezentanţii ANSB îi solicită ministrului Dâncu să reconsidere propunerea Angelicăi Comănescu şi să decidă promovarea în procedură de urgenţă a acestui transfer de proprietate, nu înainte de a fi consultat şi Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, mai ales că obiectul acestei viitoare OUG nu implică nicio influenţă bugetară şi are documentaţia tehnică perfect realizată.

„Sperăm că veţi înţelege că decizia trecerii prin procedură parlamentară a proiectului de Hotărâre de Guvern, acum, când actualul Parlament îşi trăieşte superficial şi grotesc ultimele momente, iar următorul nici nu s-a născut încă, nu ar fi decât încă o mostră de nepăsare guvernamentală faţă de comunitatea braşoveană, pe care cetăţenii susţinători ai proiectului Noul Spital al Braşovului nu sunt dispuşi s-o accepte cu resemnare. Prezenta scrisoare deschisă este o primă modalitate de exprimare a acestei determinări”, îşi încheie epistola dr. Dan Grigorescu, preşedinte ANSB.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite