Angajaţii de la Penitenciarul Codlea protestează luni în faţa puşcăriei

Angajaţii de la Penitenciarul Codlea protestează luni în faţa puşcăriei

Angajaţii vor protesta în faţa Penitenciarului Codlea. FOTOArhivă.

SÎn următoarele săptămâni angajaţii din toate penitenciarele din ţară vor protesta. Luni vor ieşi în faţa penitenciarului angajaţii de la Codlea care cer condiţii de muncă decente şi un nivel salarial echivalent cu celelalte unităţi din sistemul de apărare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Angajaţii de la penitenciare se plâng că au condiţşii foarte proaste de lucru şi că lucrează prea mult peste program în condiţiile în care în sistem este o lipsă acută de personal. Ei mai spun că s-au efectuat 1,5 milioane de ore suplimentare care nu pot fi recuperate prin zile libere deoarece nu sunt suficienţi angajaţi. Nu pot fi nici plătite deoarece legea nu permite acest lucru. Practic angajaţii sin penitenciare muncesc mult şi uneori pe gratis. Luni între orele 11.00 şi 13.00, angajaţii de la Penitenciarul Codlea vor picheta instituţia. Proteste vor fi în toată ţara în săptămânile care urmează.

„Acţiunile sindicale extinse la nivel naţional, care includ refuzul muncii suplimentare, pichetarea tuturor penitenciarelor, mitinguri la sediile MJ si ANP, vor continua pe termen nedeterminat până când Guvernul României, Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţionala a Penitenciarelor vor înţelege să aplice legislaţia în vigoare şi să trateze personalul din penitenciare în mod egal şi nediscriminator, similar cu angajatii tuturor instituţiilor publice din sistemul de apărare naţională. 

Toate instituţiile europene, prim-ministrul şi preşedintele României, ambasadele şi alte instituţii publice relevante din România, vor afla în cursul săptămânii următoare, prin intermediul unei scrisori deschise, detalii complete cu privire la modul în care, în sectorul de activitate justiţie, după ce drepturile omului au fost definite ca un lux, aplicarea legii a devenit o simplă opţiune.

Salariaţii din penitenciare vor primi începând cu luna august drepturile legale prevăzute de OUG 20/2016 (în suma compensatorie) sau, în caz contrar, sistemul va fi blocat prin simpla aplicare a legii, respectiv prin refuzul muncii în plus, acţiune dublată prin proteste pe termen nedeterminat.

Dacă un sistem declarat sigur, din cadrul structurii de apărare naţională, devine nefuncţional prin simplul refuz al muncii suplimentare care se dovedeşte a fi mai importantă ca soluţie, decât orice investiţie sau strategie, atunci Guvernul României trebuie să înţeleagă cât de important este să asigure salariaţilor din acest sistem, dacă nu resursele minime necesare, atunci cel puţin un tratament nediscriminator!”, se arată într-un comunicat de presă trimis de Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările