Albumul „Regalitatea şi Marea“, lansat la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Doina Pauleanu îşi va lansa cartea şi la Braşov. Foto: Agerpres
Dr. Doina Pauleanu îşi va lansa cartea şi la Braşov. Foto: Agerpres

Consiliul Judeţean Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov, Muzeul de Artă Constanţa şi Editura Monitorul Oficial vă invită joi, 21 ianuarie 2016, orele 17.00, la sediul Muzeului „Casa Mureşenilor”, la lansarea albumului „Regalitatea şi Marea”, semnat de dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanţa.

Potrivit autoarei, volumul se referă exclusiv la regele Carol I şi regina Elisabeta şi se concentrează în jurul proiectului regelui de a moderniza Dobrogea şi, implicit, Constanţa.

Dr. Doina Păuleanu a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, secţia „Istoria şi Teoria Artei“, este doctor în istorie şi a publicat mai multe lucrări de istoria artei, antropologie urbană, imagologie şi management cultural.

Scriitorul Andrei Pleşu, care a mărturisit că a întâlnit-o pe autoare, în urmă cu 50 de ani, în timpul studiilor universitare, a apreciat că „reuşita principală a cărţii este aceea că nu este doar un text, dar şi un obiect frumos, realizat la un nivel maxim de profesionalism, savantă şi frumoasă, temeinică şi fermecătoare”.

În opinia lui Pleşu, cartea, „un omagiu adus lui Carol I, un personaj fără de care România n-ar fi existat”, este „o istorie a Dobrogei, după ce aceasta a fost recuperată de statul român, după cucerirea independenţei”, o lucrare „cu trimiteri geopolitice extrem de actuale”, realizată cu „o competenţă antropologică”.

„Au trecut pe acolo Delavrancea, Vlahuţă, Caragiale, Eminescu însuşi şi chiar Hans Christian Andersen”, a spus scriitorul.

Directorul Muzeului Naţional Cotroceni, Cristina Verona Tobi, a menţionat că evenimentul este dedicat aniversării a 125 de ani de la înfiinţarea instituţiei gazdă, de-a lungul timpului aceasta organizând numeroase acţiuni dedicate regalităţii. Ea a sugerat că, în perspectiva alegerilor locale, aceia care îşi doresc în viitor să conducă regiunea ilustrată în carte să citească lucrarea dr. Doina Păuleanu.

La eveniment a fost prezent şi consilierul pe educaţie şi cercetare din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Ligia Deca, cea care a elogiat personalitatea autoarei albumului, precum şi Anca Ivaşcu — redactor-şef al editurii, care a evidenţiat bogatul material documentar al lucrării — cărţi, gravuri, note de călătorie. „Autoarea te face să te întorci în timp, să retrăieşti acolo”, a spus Ivaşcu, menţionând că din carte reiese „lecţia reperului respectului interetnic impus de regele Carol I”.

Autoarea a mărturisit că lucrarea vine în suita altor lucrări de antropologie locală, că a pornit de la ideea că revenirea Dobrogei la patria mamă a fost foarte dorită de Carol I, care considera că este foarte important ca ţara să aibă ieşire la mare, „un proiect de ţară a cărui grandoare nu va mai putea probabil să fie egalat”.

„Vorbesc, în acest volum, despre tot ce s-a întâmplat în Constanţa, în Dobrogea, din punct de vedere al investiţiilor, prin deciziile Regelui, ale Guvernului şi ale prefecţilor care s-au succedat: catedrală, Moscheea Carol I, faleza, Cuibul Reginei. Cu alte cuvinte, despre planurile lui Carol I legate de dezvoltarea şi de sincronizarea Constanţei, a Dobrogei cu valorile europene”, declară autoarea.

Director al Muzeului de Artă Constanţa, Doina Păuleanu a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, secţia „Istoria şi Teoria Artei”, promoţia 1971. Este doctor în istorie şi a publicat mai multe lucrări de istoria artei, antropologie urbană, imagologie şi management cultural.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite