A început sezonul căpuşelor. Nu mai puţin de 20 de persoane ajung zilnic la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muşcătura de căpuşă poate duce la boli grave. FOTOArhivă.
Muşcătura de căpuşă poate duce la boli grave. FOTOArhivă.

Deşi pare o insectă inofensivă, muşcătura de căpuşă poate duce la o boală gravă, chiar mortală dacă nu este tratată. Dacă aţi fost muşcaţi de căpuşe mergeţi imediat la medic.

Încălzirea vremii a dus la dezmorţirea insectelor care au început să-şi facă de cap în zonele cu multă vegetaţie. Zilnic la Braşov, 20 de persoane ajung la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, dar şi la cel de Boli Infecţioase după ce au fost muşcate de căpuşe. „Avem în jur de 20 de pacienţi pe zi. Procedura de tratament este următoarea: se extrage căpuşa şi apoi se face o profilaxie cu antibiotic“, a spus Ioana Chiţea, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Braşov.

În cazul în care mergeţi la pădure trebuie să purtaţi haine deschise la culoare, să nu vă aşezaţi pe iarbă, iar când ajungaţi acasă să verificaţi dacă nu cumva aţi fost muşcaţi de căpuşe.

Medicii le recomandă cu fermitate braşovenilor care au fost înţepaţi de căpuşe să îşi facă imediat analizele medicale. Borelioza (boala Lyme) este o infecţie transmisă prin înţepătura unei căpuşe infectate. Bacteria intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos.

Primul semn al infecţiei este de obicei o urticarie circulară care apare în 1-2 săptămâni de la înţepătură, dar poate apărea şi la 30 de zile după muşcătura căpuşei. Boala Lyme nu se transmite de la o persoană la alta, dar poate fi fatală dacă nu este tratată.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite